Необичан свет Занзибара – тајне егзотичне Африке

Тајне егзотичне Африке

Занзибар – место богате историје, раскошне културе и блиставих предела. Уживање на прелепим плажама, укусна храна и мистичне туристичке локације које вреди видети, на Занзибару се огледа сва егзотика афричког континента.


Ако одувек маштате о некој далекој дестинацији, привлаче вас тиркизно море и ситан бели песак, сасвим сигурно треба да испланирате путовање на Занзибар. Познато још као Острво зачина, ово привлачно место ће вас опчинити својим живописним пијацама, приликом да уживате у сафарију или једноставном излежавању на некој од плажа. Које све тајне крије Занзибар, острво које привлачи туристе као магнет у Африку?

Лутање улицама Каменог града

Камени град (Stone town) је стари део града Занзибар ситија, главног града Занзибарског архипелага. За сваког ко жели да открије аутентичну свахили културу и јединствени занзибарски амбијент, шетња Каменим градом је неизоставна.

Stone town се налази на UNESCO листи светске баштине, па ако желите да сазнате више о његовој историји, можете ангажовати водича. Професионално вођене пешачке туре кроз град даће вам сјајан увид у острво. Неке од атракција које свакако вреди видети јесу Кућа чуда, Стара тврђава из 17. века, кућа Фредија Меркјурија, као и катедрала Светог Јосифа и персијска купатила.

Уколико имате довољно времена можда можете приуштити себи дупли обилазак града. Најпре прошетајте са водичем, који ће вам указати на ситне детаље у архитектури и дати опсежна објашњења о култури и историји Занзибара. Потом издвојите једно поподне да се сами “изгубите” лутајући и уживајући у симпатичним улицама старог града.

Куповина зачина и тканина на пијаци Дарајани.

Многи би рекли да је пијаца Дарајани срце Каменог града на Занзибару. Заиста, ако тражите упечатљиво и стварно искуство куповине, морате посетити ову пијацу. На тезгама можете наћи најразличитију робу, зачине, одећу, уље, прибор за кување, тканине, мобилне телефоне, али и месо, и воће и поврће. У раним јутарњим часовима овде се може набавити и свеже упецана риба.

Чак и да ништа не купите, шетња кроз Дарајани пијацу је истински доживљај који се не заборавља. Уколико сте заљубљеник у фотографију и желите да сликате или снимите уличне призоре и људе на пијаци, претходно ипак питајте за дозволу, како бисте избегли евентуалне проблеме.

Када је реч о куповини, Камени град подсећа на мини варијанту мароканског Маракеша. Свуда ћете наћи мале радње са ситницама, сувенирима, накитом, дрвеним резбаријама, занзибарским шкрињама и – наравно – прекусним зачинима.

Занзибар се понекад назива „Острвом зачина“ управо због обиља зачина који се тамо узгајају, укључујући каранфилић, мушкатни орашчић, цимет, ванилу, куркуму и ким. Некада је био кључно стајалиште на трговачком путу између Азије и Африке, па се овде трговало драгоценим минералима, златом, слоновачом и, разуме се, зачинима. Ако вас шетња пијацом Дарајани заинтригира, можете се пријавити за неку од “зачинских тура”, односно за излет до поља на ком се зачини узгајају и тамо открити све што вас занима о њиховој традиционалној употреби.

Роњење јужно од Екватора

Боравак на Занзибару пружа прилику да истражите чисте и егзотичне воде које острво окружују. Са својим положајем мало јужно од Екватора, Острво зачина је идеална дестинација за роњење. Сваки део ширег архипелага је прави рај, са светлуцавом тиркизном водом која води до живописних корала и јата тропских риба. Нарочито је лепо подручје које окружује острво Мнемба, које карактеришу калидоскопске боје океана и јединствене мурине, зелене корњаче и морски коњићи.

Купање на плажи Нунгви и Паје

Плажа Нунгви налази се на северозападу острва Занзибар, а раније је била оцењена као једна од најбољих плажа на свету. Са меканим белим песком и плавим морем заиста је савршено место за опуштање. Како је истоимено село и у савременом добу центар бродоградње на острву, туристи имају прилику да посматрају традиционалне Дхоw чамце како пристају и одлазе на пучину.

Након целодневног лешкарења и релаксације на обали можете кренути на крстарење и посматрати залазак сунца на овом предивном месту. Уједно, можете научити много о наслеђу градње чамаца у Нунгвију.

На потпуно другој страни острва, на југоисточној обали Занзибара налази се још једна рајска плажа – Паје. Препознатљива по тиркизној води, палмама и белом песку, једна је од најбољих атракција на острву. Иако је мирна и тиха, ова плажа нуди много могућности за авантуру и забаву. Чувена је по воденим спортовима, поготово кајтсурфингу, који привлачи ентузијасте из целог света. Као и Нугви, одлична је локација за роњење, због гребена и богате морске флоре и фауне.

Вечера на крову Занзибара

Једно од искустава које треба доживети на Занзибару јесте вечера у неком од ресторана у Каменом граду, на крову. Посматрајте залазак сунца изнад бакарних кровова и уживајте у прекрасној панорами. Овде се налази неколико ресторана, а нарочито је познат онај у хотелу Емерсон Спице, јер важи за један од најбољих ресторана у источној Африци. У завнисти од тога шта рибар улови у току јутра, сваког дана се мења и јеловник од 5 јела.

Фородани врт и ноћна пијаца хране

Посебна атракција на Занзибару јесте могућност да презалогајите на ноћној пијаци хране у врту Фородани. Занимљиво је да се Фородани баште (Фородхани гарден) у Каменом граду преко ноћи претварају у спектакуларни маркет хране где можете доживети аутентично кулинарско уживање.

Као и уосталом свуда на Занзибару, и овде су ароме фантастичне, а асортиман јела је изванредан. Мешавина култура и укуса у комбинацији са близином Индијског океана (читајте: увек свежом рибом) чини свахили кухињу вероватно најбољом у целој Африци.

Трговина робљем – мрачна историја Занзибара

На Занзибару ћете наићи на својеврсну комбинацију арапског, индијског, европског и – наравно, афричког наслеђа, која се ретко може видети другде у свету. Један од разлога за ову културолошку мрежу крије се у мрачној прошлости архипелага.

Наиме, познато је да је Занзибар био трговачки центар за многе ствари – од зачина, преко тканина до, нажалост – робова. Трговина робљем која се овде вековима одвијала била је брутална. Стотине хиљада људи су прокријумчарени кроз Багамојо како би на Занзибару били продати и потом отпремљени даље – на исток и запад. Данас као сведочанство овог злочина на острву постоји Споменик робља, као и стара пијаца робова. Туристи могу посетити и гућу Дејвида Ливингстона, изузетно значајног човека који се изборио за укидање трговине робљем.

На крају, мистичност и живописност овог чаробног острва није лако описати. Зато, ако вам се бар једном у животу укаже прилика, треба кренути пут Занзибара и доживети Африку и све њене тајне и лепоте уживо.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here