Пентагон: САД одобриле продају Приштини 246 ракета Џавелин за 75 милиона долара

Вучић: Одлука велико разочарење

Извор: YouTube screenshot, илустрација

Амерички Стејт департмент одобрио је потенцијалну продају Приштини 246 ракета Џавелин за процењену вредност од 75 милиона долара, саопштио је у четвртак Пентагон.


Како је навео, главни извођачи радова бице Џевелин Џоинт вентур (Javelin Joint Venture), који чине компанија Локид Мартин и Рејтеон мисајлс и дифенс (Raytheon Missiles and Defense), преноси Ројтерс.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је јуче (11.01.) да ће Србија наставити да се понаша одговорно и да доприноси стабилности на Балкану, као и да ће радити на очувању српско-америчких односа, упркос чињеници да су САД одлучиле да прихвате захтев Приштине о куповини противтенковских ракета „Џавалин“.

Вучић је примио амбасадора САД Кристофера Хила који га је обавестио о тој америчкој одлуци за коју је председник рекао да је „велико разочарање“ за Србију.

Министар одбране привремених приштинских власти Ејуп Маћедонци потврдио је данас да су започете процедуре за куповину противтенковских ракета „Џевелин“од САД и истакао да је одлука о тој набавци део плана транзиције такозваних косовских безбедносних снага у војску.

САД: Продаја ракета Приштини неће утицати на војни баланс 

Вашингтон је саопштио да продаја 246 ракета Џевелин и пратеће опреме по процењеној цени од 75 милиона долара Приштини неће променити основни војни баланс у региону.

Агенција за одбрамбено-безбедносну сарадњу Пентагона у саопштењу објављеном на друштвеној мрежи X (Твитер) навела је да је доставила потребну документацију којом је обавестила Конгрес о овој могућој продаји, након што ју је одобрио Стејт департмент.

Навела је и да ће предложена продаја побољшати дугорочне одбрамбене капацитете Приштине да, како тврди, „брани свој суверенитет и територијални интегритет како би испунила своје националне одбрамбене захтеве“, као и да Приштина неће имати потешкоћа да „апсорбује ову опрему у своје оружане снаге“.

Из Агенције наводе да ће предложеном продајом бити подржани спољнополитички циљеви и национална безбедност САД побољшањем безбедности „европског партнера“ који је, како даље тврди Агенција, „важна снага за политичку и економску стабилност Европе“.

Како додаје, примена ове предложене продаје неће захтевати доделу представника америчке владе или извођача на КиМ.

Из Агенције прецизирају да је Приштина тражила да купи 246 пројектила Џавелин ФГМ-148Ф и 24 лаке командне лансирне јединице Џевелин (ЛВЦЛУ).

Америчка конгресменка Клаудија Тени, председавајућа Српским кокусом, рекла је да ће иницирати резолуцију о неодобравању испоруке оружја у оквиру Закона о контроли извоза, када Конгрес буде званично обавештен о овој продаји.

Она је позвала Конгрес САД да усвоји ту резолуцију, а председника да промени одлуку.

Тени је оценила да је одлука Стејт департмента да САД испоруче Приштини ракете Џевелин погрешна, опасна и невероватно запаљива и да повећава вероватноћу од избијања новог сукоба.

Вучић: Одлука велико разочарење, али ће Србија наставити да се понаша одговорно

Председник Србије Александар Вучић, кога је јуче амбасадор САД Кристофер Хил обавестио о одлуци САД да прихвате захтев Приштине о куповини противтенковских ракета „Џевелин“, рекао је да је та одлука „велико разочарање“ за Србију, али да ће Србија наставити да се понаша одговорно и да доприноси стабилности на Балкану, као и да ће радити на очувању српско-америчких односа.

Министар одбране привремених приштинских институција Ејуп Маћедонци потврдио је да су започете процедуре за куповину противтенковских ракета Џевелин од САД и навео да је одлука о тој набавци део плана транзиције такозваних косовских безбедносних снага у војску.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here