Поводом Дана РС у Београду испаљен ватромет у бојама српске заставе (ВИДЕО)

Република Српска прославила 32. рођендан, а тим поводом приређен је ватромет у Београду и Бања Луци.

90
Фото: Printscreen/Pink.rs

Спектакуларни ватромет поводом Дана Републике Српске у бојама српске заставе испаљен је синоћ (09.01.) у 20 часова из парка “Република Српска” који се налази на новобеоградској страни Саве.


Ватромет у бојама српске тробојке је део синхронизованог ватромета, који су договорили председник Републике Српске Милорад Додик и председник Србије Александар Вучић, а поред београдског обасјао је небо и свих градова Републике Српске.

Ватромет је трајао пет минута, а на Кули Београд је, истовремено, засијао натпис “Срећан ти рођендан Републико Српска”.

Ватрометом широм Републике Српске и у Београду завршена је прослава рођендана Републике Српске, која се ове године обележава под слоганом „Симбол слободе“.

Обележавање је почело у понедељак (08.01.) Свечаном академијом и пријемом у Административном центру, којем су присуствовале бројне званице.

Настављена је јуче додељивањем одликовања најзаслужњим институцијама и појединцима, свечаним дефилеом, концертима, представама и другим пригодним садржајима.

Републику Српску су 9. јануара 1992. године основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије и тек пошто су припадници друга два народа, Хрвати и Муслимани, кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

Постојање Републике Српске, као једног од два ентитета Босне и Херцеговине, међународноправно регулисано је Уставом БиХ који је донесен као анекс 4 Дејтонског мировног споразума потписаног 14. децембра 1995. године у Паризу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here