Pre početka posla majstor mora reći cenu

Ne bi trebalo da se desi da cena popravke ne odgovara dogovorenom iznosu

349

Kada je potrebno za nešto angažovati majstora, bilo da je u pitanju kvar nekog uređaja, popravka kola, krečenje i slično, u velikom broju domaćinstava počinju preračunavanja – koliko će popravka koštati i da li je to, posebno kad su kućni aparati u pitanju, isplativo do toga koga angažovati da se taj posao uradi.


Nekad se dešava da posle neke popravke u kući ili odlaska kod automehaničara račun bude visok i iznad očekivanja potrošača, pre svega zbog toga što majstor na samom početku potrošaču nije rekao okvirnu cenu popravke. Srećom, uskoro bi to trebalo da se izmeni, odnosno svi koji pružaju usluge: od kozmetičara, vodoinstalatera, električara, automehaničara i drugih, moraće potošaču unapred da daju proračun ukoliko je usluga skuplja od 5.000 dinara.

Po rečima pravnog savetnika u Udruženju za zaštitu potrošača Vojvodine Marka Dragića, stavka da se potrošaču pre popravke mora reći koliko bi ona mogla koštati u slučaju da je iznos viši od 5.000 dinara, postoji u Zakonu o zaštiti potrošača, dok za manje iznose ta obaveza ne postoji.

– To je dobra stvar i pokazuje da idemo u korak s Evropom, odnosno pravilima koja tamo važe – kaže Dragić i navodi:

– Za iznose veće od 5.000 dinara mora se kazati koliko bi popravka mogla da košta kako bi potrošač mogao da se odluči da li će angažovati majstora. Kada potrošaču majstor, odnosno onaj koji pruža određenu uslugu, kaže koliko bi popravka trebalo da košta, odnosno izračuna okvirnu cenu, onda ne bi trebalo da se desi da cena popravke ne odgovara rečenom iznosu.

On ukazuje da nakon što pružalac usluge kaže potrošaču cenu popravke i ukoliko je potrošač saglasan s ponudom, serviser/majstor može da počne da radi.

– Svaki majstor ima svoj cenovik i mora potrošača da upozna s njim i da ga obavesti koje se sve usluge naplaćuju. Naime, naplaćuje se i izlazak na teren, kako bi se utvrdio kvar, bez obzira da li će usluga/popravka i biti urađena – kaže Dragić.

Izbor servisera veoma važan

– Izbor servisera veoma je važan kako bi potrošači mogli da zaštite svoja prava – kaže Marko Dragić i dodaje:

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

 

– Zato je potrebno da kada kontaktiraju nekoga provere da li je reč o registrovanom pravnom licu, koje ima PIB, matični broj, a za to je najbolje pogledati u APR. U tom slučaju su, ako nakon popravke dođe do nekih problema, zaštićeni i mogu da ulože prigovor, reklamaciju ili da podnesu tužbu, dok zaštitu ne mogu dobiti ukoliko kao servisera angažuju fizičko lice.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here