Priština će primiti oko 2.000 Avganistanaca

Trenutno se razmatra nekoliko lokacija na Kosovu gde će oni biti smešteni

162
Foto: RTV

PRIŠTINA: Ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja izjavio je danas za Radio Slobodna Evropa da se očekuje da će na Kosovu stići oko 2.000 Avganistanaca.


On je dodao da se institucije Kosova po tom pitanju regularno koordinišu sa američkim saveznicima u Avganistanu, NATO i na Kosovu i da, za sada, još nije poznat tačan datum njihovog dolaska.

„To je pitanje organizacije celog ovog procesa evakuacije avganistanskih državljana sa aerodroma u Kabulu prema trećim zemljama, a potom kod nas na Kosovu. Ovo je neverovatno veliki, logistički proces američke vojske, ali i ostalih NATO saveznika i prema tome nemamo tačan sat, dan ili datum njihovog dolaska“, rekao je Svećlja.

Kako je dodao, trenutno se razmatra nekoliko lokacija na Kosovu gde će oni biti smešteni.

Svećlja je naveo da osobe koje će doći na Kosovo iz Avganistana neće boraviti dugo, te da im Kosovo može pružiti privremenu zaštitu do godinu dana.

„Doći će svi oni koji su, prema proceni naših saveznika, u riziku, i zajedno sa svojim porodicama“, rekao je Svećlja i istakao da će svi oni podleći procesu verifikacije kosovskih saveznika, ali i same države Kosovo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here