Протест грађана на позив листе „Србија против насиља“

Траже поништавање београдских избора

483
Фото: Printscreen/RTS

У Београду је одржан протест грађана на позив листе „Србија против насиља“. Учесници траже поништавање београдских избора због, како кажу, бројних неправилности.


Лидери коалиције Мариника Тепић и Мирослав Алексић ступили у штрајк глађу. Нападнут директор РЗЗС Миладин Ковачевић, а једна особа је због тог напада ухапшена. Лидер Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута најавио је да ће представници листе остати у згради РИК-а до доношења одлуке о поништавању избора. Група младих људи не одустаје од протеста. Полиција дозволила да три студента уђу у зграду РИК-а, али обезбеђење не допушта никоме да уђе, рекао председниа ПСГ Павле Грбовић.

Протест грађана, на позив листе „Србија против насиља“, почео је око 18 часова, у понедељак (18.12.) испред Скупштине Града Београда.

Грађани, заједно са лидерима коалиције „Србија против насиља“, дошли су до зграде у којој се налази Републичка изборна комисија и затражили понављање избора у Београду.

Лидери коалиције „Србија против насиља“ предали су Републичкој изборној комисији доказе о наводним неправилностима на београдским изборима, а носилац изборне листе те коалиције Мариника Тепић рекла је да је, одмах после предавања приговора РИК-у, заједно са колегом Мирославом Алексићем започела штрајк глађу до поништења избора.

Тепићева је рекла да су дошли испред РИК-а, који је другостепени орган на београдским изборима, јер су „злоупотребом људи из друге државе одлучивали о изборима у Београду“.

„Тражимо поништавање избора, а Алексић и ја ћемо, остајући у РИК-у, почети штрајк глађу до поништења избора“, најавила је Тепићева.

Мирослав Алексић позвао је окупљене грађане да „спрече одржавање седнице РИК-а“. Седница је, међутим, почела нешто после 21 сат и утврђени су прелиминарни резултати парламентарних избора.

Кандидат за градоначелника Београда листе „Србија против насиља“ Владимир Обрадовић изјавио је да они не прихватају резултате београдских избора због бројних неправилности, објашњавајући да не траже понављање на неким бирачким местима, већ поништавање комплетног изборног процеса у Београду и његово понављање.

По доласку испред зграде у којој је седиште РИК-а учесници протеста покушали су да пробију заштитну ограду. Ситуација је моменте била веома напета, али тада није било озбиљнијих инцидената.

Испред зграде у којој је седиште РИК-а и даље је окупљена група углавном млађих људи.

Лидер Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута рекао је да ће представници листе „Србија против насиља“ остати у згради Републичке изборне комисије до доношења одлуке о поништавању избора.

Окупљенима је поручио да остане ко хоће и истакао да им није дозвољено да присуствују седници РИК–а.

Из масе су се чули повици „Нема сутра“, „Нема полако“ и „Остајемо овде“.

Функционер Демократске странке Срђан Миливојевић је рекао да окупљенима да ће их на сваки сат обавештавати шта се дешава у РИК и додао да ће накнадно одлучити шта ће предузети ако се њихови захтеви не усвоје.

Незадовољни тиме што се ништа не дешава ни после скоро четири сата протеста, студенти су око 21.50 гађали врата РИК јајима и лименкама.

Око 22.30 десио инцидент када је из зграде РИК-а изашло обезбеђење и неколико запослених.

Припадници обезбеђења изашли су како би у зграду увели директора Републичког завода за статистику Миладина Ковачевића. У тренутку када је улазио у зграду РИК-а неколико празних флаша полетело је ка вратима, а један од учесника протеста оборио је Миладина Ковачевића. Ухапшена је једна особа осумњичена за напад.

Око 22.40 представник „Студената против насиља“ рекао је да им је опозиција понудила да троје њихових представника уђу у зграду у којој је седиште РИК-а.

„Ово је наш први корак напред. Почели су да попуштају, идемо даље“, поручио је представник студената.

Троје студената из покрета „Студенти против насиља“ моћи ће да уђу у зграду мале скупштине, у просторије у којима су посланици из редова коалиције „Србије против насиља“ и моћи ће да прате процес који се одвија у РИК-у, одлучено је вечерас.

Они ће моћи да током ноћи остану у згради са посланицима коалиције „Србије против насиља“. Студенти који ће ући у РИК су: Милица Костин, Павле Цицварић и Емилија Миленковић.

Међутим, председник Покрета слободних грађана Павле Грбовић изјавио је да је полиција дозволила да три студента уђу у зграду РИК-а, али да скупштинско обезбеђење не пушта никога да уђе.

Грбовић је рекао да обезбеђење не пушта ни њега да уђе, а посланика Зелено-левог фронта Радомира Лазовића да изађе из РИК-а.

Акредитовани новинари и сниматељи који су ушли на седницу РИК-а из истог разлога не могу да улазе и излазе из зграде.

Грбовић је рекао да ће он са студентима остати напољу док се не усвоји захтев за поништење београдских избора.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here