РСЕ: Група „Qilin“ тврди да је хакерски преузела све податке о ЕПС

1361
Фото: eps.rs

Информациони системи „Електропривреде Србије“ (ЕПС) већ неколико дана не раде због, како је саопштено из тог предузећа, „незапамћеног хакерског напада крипто типа“, а портал Радио слободна Европа вечерас наводи да иза напада стоји хакерска група „Qilin“.


Тај портал наводи да је форум „Безбедан Балкан“, који прати дигиталну безбедност, пренео да је група „Qilin“ преузела одговорност за напад и да наводи да ће, уколико се „ЕПС“ не договори са њима, у року од 10 дана јавно објавити све податке до којих су дошли.

„Поред блокираних сервера, украли смо огроман део приватних података компаније. Приватни уговори, уговори са партнерима унутар и ван земље, финансијска документа, уговори о кредиту, извештаји, биланси, огроман број приватних мејл кореспонденција“, навели су из те хакерске групе.

Новинари Радија Слободна Европа (РСЕ) су те информације покушали су да провере у самом ЕПС, Министарству унутрашњих послова (МУП), Тужилаштву за високотехнолошки криминал, али… одговоре нису добили.

Детаље овог инцидента није могао са јавношћу да подели ни Национални центар за превенцију безбедносних ризика у ИКТ системима (ЦЕРТ).

РСЕ наводи и да су са форума „Безбедан Балкан“ који окупља стручњаке за безбедност на интернеру, дуже од годину дана упозоравали јавност, али и надлежне институције на различите пропусте и инциденте који се односе на дигиталну заштиту система ЕПС.

Током 2023. године на црном тржишту нашли су се наводни мејл налози, као и мејл преписке запослених у ЕПС, уговорима, обрачунима, порукама синдиката, известили су са овог форума, а продавали су се и налози запослених у „Електромрежи Србије“.

Портал наводи и да хакерска група „Qilin“ у својим нападима користи злонамерне софтвере (рансомwере) које користи да закључа податке или делове различитих информационих система, а потом уцењује власнике и тражи огромне суме за „откуп“ тих података.

Како се наводи у различитим онлајн изворима, на мети напада те групе најчешће су били системи критичне инфраструктуре, попут енергетике, саобраћаја, здравства, телекомуникација.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here