Ко ће и како моћи да се пријави за туристичке ваучере од 10.000 динара

Поред увећаног износа, има још новина

6373
Фото: Pixabay

Нови ваучери за одмор стижу и у наредној години, али овог пута њихова вредност ће бити дупло већа него што је то био случај претходних година. Почетак пријаве за ваучере за одмор креће од 15. јануара, а могу се користити већ од 15. фебруара наредне године.


Председник Србије Александар Вуичић је истакао да је ово врло важна вест за наше грађане, нарочито пензионере, студенте, незапослене.

У првој тури, која ће бити пуштена у оптицај 15. јануара, биће подељено 100.000 ваучера. Угоститељи ће моћи да се пријављују на листу Министарства од 31. децембра 2023. године.

Уведена новина

За ваучере могу да конкуришу радно ангажована лица са примањима која не прелазе износ од 80.000 динара месечно. Раније је та граница била 70.000 динара.

Ко има право на ваучере?

1) корисници права на пензију;

2) лица старија од 65 година, рачунајући од дана у коме се подноси пријава за доделу ваучера, која не остварују право на пензију;

3) незапослена лица из евиденције Националне службе за запошљавање и друга лица на евиденцији Националне службе за запошљавање (корисници посебне новчане накнаде и привремене накнаде);

4) корисници права на додатак за помоћ и негу другог лица, који то право остварују у складу са законом којим се уређује социјална заштита;

5) корисници права на додатак за помоћ и негу другог лица, који то право остварује у складу са законом којим се уређује пензијско и инвалидско осигурање;

6) радно ангажована лица са примањима која не прелазе износ од 80.000 динара месечно;

7) ратни војни инвалиди и цивилни инвалиди рата са примањима, која не прелазе износ од 80.000 динара месечно;

8) корисници права на накнаду на породичну инвалиднину по палом борцу;

9) носиоци активног породичног пољопривредног газдинства који су се изјаснили да се бави искључиво пољопривредом, уписани у Регистар пољопривредних газдинстава у складу са Законом о пољопривреди и руралном развоју

10) студенти.

Корисник ваучера може остварити право на субвенционисано коришћење услуга у угоститељским објектима само по једном основу.

За чега се могу користити

Ваучер за субвенционисани одмор у Србији се може користити на следећи начин:

• искључиво у угоститељским објектима изван места пребивалишта и изван места студирања корисника ваучера
• у трајању од најмање пет ноћења
• ваучер може покрити максималан износ у вредности од 10.000 динара. Уколико је износ рачуна већи, корисник је дужан да остатак суме исплати из сопствених средстава. Уколико је износ рачуна мањи, ваучер покрива цео износ, а разлика до 10.000 динара се не може накнадно искористити;
• корисник ваучера пријаву подноси лично и том приликом ставља на увид, односно прилаже потребну документацију. Изузетно, за малолетно или пословно неспособно лице, које испуњава услов за доделу ваучера, пријаву подноси законски заступник (родитељ, односно старатељ), уз доказ о законском заступању.

Која документа су обавезна?

Попуњена пријава и пратећа документација подносе се на шалтерима Поште Србије, а пријављеним грађанима који су стекли право на ваучер ресорно Министарство туризма и омладине, ваучере доставља преко поште на кућну адресу.

Уз пријаву за ваучере, чији се образац може наћи на сајту Поште Србије, неопходно је приложити личну карту или пасош, потврду о резервацији, као и одговарајућу потврду о стицању права, као што су оригинал пензијског чека или решење о оствареном праву на пензију који се дају на увид.

Запослени са примањима која не прелазе 80.000 динара, месечно прилажу оригинал потврде о запослењу и заради исплаћеној у месецу који претходи месецу у коме се подноси пријава, а студенти прилажу оригинал потврде о статусу студента.

Корисник ваучера врши резервацију и уз попуњену пријаву ставља на увид потврду о резервацији, личну карту или пасош, а за кориснике права на пензију, студенте и радно ангажована лица и напред наведену документацију. Пријава ће се евидентирати са тачним датумом и временом предаје.

Ваучер, поред основних елемената и назива угоститељског објекта за који је извршена резервација, садржи одштампане податке о кориснику ваучера (име презиме, адреса, ЈМБГ).

Старији од 65 година који немају пензију прилажу потписану изјаву да не остварују право на пензију, на обрасцу који такође могу да преузму на сајту Поште Србије, док остали нису обавезни да достављају доказ

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here