Шта нови закон о саобраћају доноси возачима тротинета

Уводи се старосна граница и бројна друга правила

Foto: Pixabay

Предлогом измена и допуна Закона о безбедности саобраћаја који је упућен на усвајање Народној скупштини, први пут се регулише употреба електричних тротинета. Предлог је да им се забрани кретање по тротоарима, а да најнижа старосна граница за управљање буде 14 година.


Слике вожње тротинета по тротоарима и слалом међу пешацима ускоро би могле да постану прошлост. Око 250.000 електричних тротинета, колико се процењује да их има у Србији, постаће видљиви Закону о безбедности саобраћаја, што до сада није био случај.

„Електрични тротинети моћи ће да се возе бициклистичким тракама и стазама, а тамо где их нема, коловозом и то у ширини до једног метра“, каже Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Уколико је ограничење брзине веће од 50 километара на сат, тротинети неће моћи да се возе, напомиње Окановић.

„Кад год се користи коловоз мора се носити флуоресцентни или светлоодбојни прслук. Заштитна опрема је обавезна, а то је бициклистичка кацига“, истиче Златко Беленцан из Управе саобраћајне полиције.

Да нови закон у одређеној мери дестимулише употребу електричних тротинета, сматрају из Удружења „Сигурне стазе“. Као разлоге наводе недостатак површина за кретање и наметање додатних издатака за добијање налепнице коју издаје Агенција за безбедност саобраћаја.

„Када се неко ново возило дефинише треба да се гледа који је утицај тог возила на саобраћајни екосистем, јавно здравље, заштиту животне средине, привреду и економију. Предлог Института за урбану мобилност на јавној расправи био је да се тротинети дефинишу идентично као бицикли“, каже Игор Велић из Удружења „Сигурне стазе“.

Златко Бленцан наводи да још од 2019. године постоје планови да се уреди коришћење лаких електричних возила.

„Није их уредила ни ЕУ, већ је оставила да то ураде национална законодавства. Сваки град је прича за себе“, каже Беленцан.

Са озакоњењем електричних тротинета очекује се и појава бројних оператера који ће их рентирати, као што је то случај у многим земљама света, па стручњаци сматрају да би изградња бициклистичких стаза и трака требало да постане један од приоритета градова.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here