Сви студенти од 1. јануара добијају картицу за попусте

Свим студентима који се пријаве за картицу биће отворени текући рачуни у банци чије ће одржавање бити потпуно бесплатно

425
Фото: Canva

Од 1. јануара идуће године свих 240.000 студената у Србији добиће нову, бесплатну студентску картицу са бројним погодностима које ће им олакшати живот и допринети наставном процесу.


Картица ће по први пут бити платна, чиме ће систем конкурисања за стипендије и повезивања унутар система високог образовања олакшати свакодневицу студената.

„Свим студентима који се пријаве за картицу биће отворени текући рачуни у банци ‘Поштанска штедионица’, чије ће одржавање бити потпуно бесплатно, а добиће Дина платну картицу која ће на себи имати и јединствени број сваког студента, па ће служити и као идентификациона“, рекла је за Тањуг Маргарета Смиљанић, председница Студентске конференције универзитета Србије „Сконус“.

Према њеним речима, студенти приватних универзитета ће такође моћи да се пријаве за нову студентску картицу, студенти из Универзитета у Новом Пазару који немају студенски дом, као и студенти на државним факултетима где не постоје студентски центри.

„Идеја је да мотивишемо ланце установа и привреде да се одазову и да студенти у Србији са бесплатном картицом остварују погодности“, истакла је Смиљанић.

Она је додала да ће се успоставити и портал, сајт за студенте где би они у сваком тренутку имали увид у актуелне попусте и погодности које могу остварити, слично као и за пензионере. Такође ће се постављати разна обавештења и информације корисне за студенте – линкови конкурса за стипендије, кредите, програме запошљавања младих, конкурсе за праксу. Студентски центри достављали би линк ка информацијама, конкурисма и обавештењима о исхрани и смештају студената.

„Иницијатива за новим студентским картицама стигла је од студената који су у јануару 2022. године спровели онлајн анкету под називом ‘Привреда и млади’. Анкета се односила на сарадњу установа са привредом и приликама за стицање практичних знања и запослења младих. Анкету је попунило преко 9.000 младих. Анкету су у сарадњи са Сконус-ом спроводили студентски парламенти универзитета у Новом Саду, Београду, Нишу, Новом Пазару, Крагујевцу и Косовској Митровици и Центар за едукацију и развој омадине Београда“, рекла је Смиљанић.

Она је указала да су резултати анкете показали да 96,8 одсто младих сматра да треба да постоји картица за попусте за студенте, 54,2 одсто се изјаснило да факултети не обезбеђују праксу за студенте, а 62,6 одсто изјаснило се да факултети морају да буду повезани са привредом.

„На овај захтев позитивно су одговорили Министарство финансија, Министарство просвете и након нашег истраживања формирана је радна група Владе у којој смо и ми имали своје представнике, а која се преко годину дана бавила питањем нових картица“, рекла је Смиљанић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here