Твитер суспендовао налоге неколико политичара у Србији

Компанија Твитер суспендовала је налоге неколико посланика и политичара владајуће Српске напредне странке у Србији, као и једног Владиног званичника

235
Foto: Canva

Међу суспендованим налозима је и Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, кога је на ту функцију 2020. именовала Влада Србије.


– Управо ми је Твитер, без образложења, суспендовао налог на којем сам имао 34.000 пратилаца – потврдио је Гујон у објави на Фејсбуку.

Иако је јавности у Србији Гујон познат као хуманитарац који помаже Србима на Косову, у Француској је забележено и његово политичко дјеловање у екстремно десничарском Блоку идентитараца, пишу „Вијести“.

Суспендовано 12 налога напредњака

Твитер је суспендовао налоге и 12 посланика Српске напредне странке (СНС), коју предводи актуелни председник Александар Вучић.

Међу њима су, како је навела невладина организација ЦРТА која прати рад Скупштине, налози Невене Ђурић, Сандре Божић, Милице Николић, Јелене Обрадовић, Александра Марковића, Крста Јањушевића, Душана Радојевића, Јелене Жарић Ковачевић, Александре Томић, Сташе Стојановић, Зорана Томића и Андријане Васић.

Твитер је суспендовао и поједине високо рангиране чланове СНС, а међу њима је градски менаџер у Београду Мирослав Чучковић, као и Славиша Мићановић, за кога локални медији наводе да предводи интернет тим СНС.

Твитер се није јавно оглашавао по питању низа суспендованих налога у Србији, нити је компанија била доступна за хитан коментар.

Када Твитер суспендује налоге?

На сајту компаније објашњава се да Твитер има право да суспендује налоге који крше правила те друштвене мреже.

– Већина налога које суспендујемо суспендована је зато што су нежељени садржаји, или једноставно лажни, и представљају безбедносне ризике за Твитер и за све који користе Твитер – наводи се на сајту.

Такође, како се објашњава, ако компанија посумња да је неки налог хакован или компромитован, може га суспендовати док не буде обезбеђен и враћен власнику налога како би се смањиле потенцијално злонамерне активности изазване компромитацијом.

Компанија такође може суспендовати налог и ако је пријављено да крши Твиттер правила о злоупотреби.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here