У Србији регистровано око 600 педофила, а њихов број сваког месеца расте

Спремају се оштрије казне

Фото: Pixabay

Према најновијим подацима Управе за извршење кривичних санкција Министарства правде, укупно 583 педофила је регистровано у Србији, потврђено је за Euronews Srbija из ове управе.


Од јула до новембра, од када је Еуронеwс Србија имао последњи увид у ове податке, овај број се повећао за 39. Иначе, овај Регистар је донет септембру 2015. године и од тада се води евиденција.

Међутим, када је реч о сексуалним предаторима, педофили који су у регистру само су један део овог озбиљног проблема.

Андријана Радоичић Недељковић из НВО Атине каже, међутим, за Euronews Srbija да су ове бројке у реалности много веће него „на папиру“ и наводи да би њиховом смањењу могла пре свега да утиче превенција.

„Тај званичан податак о броју регистрованих педофила је далеко од реалне циифре. Ми имамо много већи проблем од онога што препознајемо системски. Проблем је у томе што не знамо како се конкретни случајеви одвијају даље. Мислим да без тог дела ми само причамо о нечему, а немамо реалну слику“, каже Радоичић Недељковић.

Шта подразумева Регистар и ко се налази у њему?

Нека од кривичних дела због којих осуђени могу да се нађу у регистру Управе за извршење кривичних санкција јесу: силовање, обљуба са дететом, недозвољене полне радње, подвођење, посредовање у вршењу проституције, искоришћавање малолетног лица за порнографију.

Како су из Управе објаснили за Euronews Srbija, Регистар садржи и одређене податке осуђног због лакшег препознавања и идентификације. Ти подаци, кажу продазумевају његово име и презиме, матични број, адресу, пребивалиште али и податке које које указују на његове физичке караткеристике – урођене или неурођене.

„У Регистру се налазе подаци о томе да ли осуђени има неку карактеристику, на пример тетоважу, али важно је да поседујемо и његову фотографију. Такође, имамо детаље о кривичном делу и казни на коју је осуђен, податке о правним последицама осуде, податке о спровођењу посебних мера прописаних законом, као и ДНК профил осуђеног“, наводе из Управе.

Објашњавају такође да се на податке садржане у Регистру примењују одредбе закона који уређују заштиту података о личности и тајности података. То заправо значи да подаци из Регистра нису јавни.

„Учиниоцу кривичног дела суд не може ублажити казну нити се он може условно отпустити. Кривично гоњење и извршење казне не застаревају за кривична дела овог закона која су извршена према малолетним лицима“, наводе из Управе.

Како објашнајвају подаци из евиденције могу да се дају суду, јавном тужиоцу и полицији и то у вези са кривичним поступком који се води. Такође, могу се дати и државном органу, предузећу, организацији или предузетнику, уколико још трају правне последице осуде и ако за то постоји оправдани интерес заснован на закону. Подаци из посебне евиденције могу се дати још и иностраним државним органима, и то у складу са међународним споразумом.

Такође, из Управе додају да починиоци ових кривичних дела имају и меру обавезног јављања органу полиције и органу Управе за извршење кривичних санкција, тачније Повереничкој канцеларији, која се бави спровођењем и контролом посебних мера из овог закона, и дужни су да то ураде до 15. у месецу.

Армагедон: Поднете 503 кривичне пријаве против 427 лица

О распрострањености сексуланих предатора у Србији доста говори и то што се МУП, кроз посебну акцију познатију као „Армагедон“, последњих 12 година бави њиховим откривањем на интернету. Према последњим подацима полиције, од самог почетка спровођења ове акције па до сада, поднете су укупно 503 кривичне пријаве против 427 лица и то због извршења 693 кривична дела која се односе против полне слободе на штету малолетних лица. Из МУП-а за Еуронеwс Србија објашњавају да се оне у највећем броју случаја односе на кривично дело приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала као и искоришћавање малолетног лица за порнографију.

Такође, додају да је од самог почетка спровођења акције, тачније од 2010. године, слободе лишено укупно 367 лица.

Што се конкретно ове године тиче, према евиденцији полиције за 11 месеци поднете су 74 кривичне пријаве против 71 лица и то због извшења укупно 94 кривична дела против полне слободе на штету малолетних лица, док је од овог броја лишено слободе 63 лица.

У новембру је полиција спровела две „Армагедон“ акције. Последња се догодила 16. новембра у оквиру које је ухапшено шест особа, док ће против још једне бити поднета кривична пријава у редовном поступку због сумње да су извршиле кривично дело приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију.

Ухапшени ће након ове акције бити процесуирани, али пут до регистра је дуг јер особе које улазе у њега, треба да буду правоснажно осуђење за кривична дела која им се стављају на терет.

Да ли је у строжој казненој политици решење?

Међутим и поред постојећег Регистра, који је настао као последица увођења Маријиног закона који је донет у Србији 2013. године, у јавности је више пута довођен у питање законски оквир и адекватност казнене политика.

Председник Србије Александар Вучић је у октобру предложио Влади Србије измене постојећих закона о силоватељима и педофилима који подразумева доживотну робију за најтежа дела. Он је тада навео да је поднео Влади акт за измену кривичног законика у неколико одредби.

Потом је Влада, последњег дана октобра, усвојила Закључак поводом иницијативе председника Републике Србије за измену Кривичног законика, која има за циљ пооштравање казнене политике у односу на кривична дела силовања и насиља у породици.

У иницијативи је предложена казна затвора за кривично дело силовања од пет до двадесет година, са могућношћу изрицања и доживотне казна затвора, као и пооштравање казнене политике у односу на кривично дело насиље у породици.

„Министарство правде ће, у наредном периоду, радити на Нацрту закона о изменама и допунама Кривичног законика, у складу са предложеном иницијативом. За потребе израде овог нацрта биће образована и радна група, састављена од представника свих надлежних државних органа и стручне јавности, а након чега ће уследити јавна распарава у којој ће бити омогућено учешће заинтересоване јавности, стручних институција и појединаца“, саопштено је из Владе Србије.

Вучић је, када је најављивао строжу казнену политику да ће се нове казне односити за повећања казни за силоватеље, за обљубу над дететом и немоћним лицем.

„До сада је било од пет до 12 година, од сада од пет до 20 година. Са могућношћу доживотне робије. Ако је дело учињено према детету, кажњаваће се најмање 10 година, до доживотне робије. Најтеже казне сам предвидео. Имали смо и обљубу злоупотребом положаја, која ће сада бити од 6 месеци до 5 година. Дакле све казне су подигнуте“, рекао је Вучић.

Радоичић Недељковић из НВО Атине сматра да је превенција у овом случају веома важна. Како додаје, кључно у свему томе је и спровођење већ постојећих закона, јер се на тај начин може оценили јесу ли они добри или не.

Сагласна је да је стожа казнена политика потребна Србији, али додаје да пре тога је потребно фокусирати се на спровођење постојећих закона.

Четири врсте предатора и где вребају

Саша Живановић, потпредседник Београдског Института за безбедносни менаџмент и бивши начелник Одељења за високотехнолошки криминал Министарства унутрашњих послова (МУП), који је иначе осам година био део акције „Армагедон“, рекао је раније за Еуронеwс Србија да предатори највише вребају на и да постоји четири категорије предатора на интернету и да се управо то колико су активни одређује колико лако могу да буду ухваћени.

„Први су такозвани колекционари. Они приступају педофилским страницама и преузимају садржај на своје уређаје. Друга категорија су колекционари дистрибутери и они преко скривених форума размењују сазнања и савете са осталима, у трећој групи су познати као произвођачи и они производе и продају педофилски материјал. Свима њима је лакше ући у траг ако се упореде са четвртом групом, то су ‘предатори воајери’ који само приступају страницама на којима се налази педофилски садржај. Они заправо не преузимају материјал, па им је због тога тешко ући у траг“, објашњава Живановић.

Каже да је током свог учешћа у акцији „Армагедон“ српска полиција на почетку била запрепашћена колико су заправо интернет предатори заступљени код нас.

Радоичић Недељковић додаје да је чињеница да је интернет постао средство на којем предатори највише вребају, и поред чињенице што је педофилија доста старија од њега.

„Деца сада на овај начин доступнија. Чак и док седе у својој кући и испред својих екрана. Они на интернету не знају праву страну онога кога тамо и упознају. Могу да мисле да причају са неким ко је њихов вршњак а да то заправо није истина. На овај начин је починиоцима кривичног дела много исплативије да врбују жртве ту, јер је много мања шанса да буду пробађени. Са друге стране, ни родитељи нису упућени толико у то како да заштите децу на интенету, док овако, физички, могу да имају већу контролу“, каже она

Како се заштити?

Јавни податак је да је у сваком тренутку на интернету преко 750.000 интернет предатора. Овде није реч о укупном броју, већ о онима који у сваком тренутку 24 часа дневно вреба децу путем интернета, друштвених мрежа и других популарних онлине сервиса.

Саговорници Euronews Srbija наводе да је врло важно да родитељи буду упућени у интернет свет свог детета од првог момента коришћења. Увек треба да питају децу: шта посећују на интернету, с ким четују, ко ступа у контакт с њима.

Ови случајеви могу се могу се пријавити у најближој полицијској станици по месту пребивалишта, али и директно Одсеку за сузбијање недозвољених и штетних садржаја на интернету путем електронске поште [email protected] или Националном контакт центру на број 19833 и да затраже савет или пријаве насиље или нешто неприлично на интернету.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here