У Србији током 2022. године евидентирано 124.127 миграната

Комесаријат је навео да је забележено да се поједини мигранти задржавају дуже, док други краће, а просечно време задржавања било је 16 дана.

Фото: Carina

У Србији је током 2022. године, према последњим статистичким подацима Комесаријата за избеглице и миграције, у прихватним и центрима за азил евидентирано 124.127 миграната, а тренутно у центрима борави 3.059 миграната, саопштио је данас Комесаријат.


Током 2022. године укупно 25 особа добило је позитивно решење о заштити, од чега је 15 лица добило супсидијарну заштиту, а 10 статус избеглице (решење о азилу).

Комесаријат је навео да је забележено да се поједини мигранти задржавају дуже, док други краће, а просечно време задржавања било је 16 дана. Током 2021. године просечно време задржавања било је 30 дана, а 2020. године 36 дана.

Мигранати, који су прошли кроз центре којима управља Комесаријат, регистровани су, добили су смештај, храну, одећу, медицинску заштиту и хуман приступ оних који са њима раде, а деца која бораве у центрима уписана су у редовне школске програме.

Тренутно у центрима борави 3.059 миграната, који су смештени у 17 прихватних и центара за азил и то Прешево, Бујановац, Адашевци, Шид, Принциповац, Суботица, Сомбор, Босилеград, Пирот, Дивљана, Кикинда, Обреновац, Врање, Крњача, Боговађа, Тутин и Сјеница.

Два центра у Бањи Ковиљачи и Димитровграду су у стању мировања и у случају потребе могу да буду активирани у кратком временском року.

Најзаступљенијих пет држава порекла миграната регистрованих током 2022. године су Авганистан – 36,13 одсто, Сирија 29,19 одсто, Пакистан 11,89 одсто, Мароко 7,92 одсто и Индија 4,04 одсто.

Комесаријат је прошле године радио одговорно и хумано према свим категоријама лица која су у надлежности Комесаријата, а са таквом политиком ће се наставити и у наредној години, истиче се у саопштењу и додаје да је ЕУ највећи донатор средстава за управљање миграцијама у Србији.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here