Ванредни парламентарни и локални избори у Србији расписани за 17. децембар

Влада Србије упутила је у понедељак образложен предлог председнику Републике да распусти Народну скупштину и распише изборе за народне посланике.

93
Фото: Canva

Председник Србије Александар Вучић расписао је ванредне парламентарне изборе за недељу, 17. децембар, као што је раније и најавио.


„На образложени предлог владе од 30. октобра доносим указ о распуштању Народне скупштине, распуштам Народну скупштину изабрану 3. априла 2022. Овај указ ступа на снагу даном објављивања у Службеном гласнику… Доносим одлуку о расписивању избора за народне посланике за 17. децембар 2023. Рокови за вршење изборних радњи почињу да теку од дана ступања на снагу ове одлуке. Изборе за народне посланике спровешће органи за спровођење избора. Ова одлука ступа на снагу даном објављивања у Службеном гласнику“, рекао је Вучић на конференције за новинаре у Председништву Србије, пренео је N1.

Он је грађанима Србије пожелео срећне изборе, наводећи да живимо у тешким временима за цео свет, у времену глобалних сукоба, у времену у којем ће Србија бити под бројним притисцима како због Косова, тако и због других регионалних питања. Додао је да је веома важно да Србија сачува мир и стабилност, али и унутрашњу кохезију и покаже сву демократичност.

Влада Србије упутила је у понедељак образложен предлог председнику Републике да распусти Народну скупштину и распише изборе за народне посланике.

Како је из Владе наведено, одржавање нових парламентарних избора у постојећим околностима обезбедило би виши степен демократичности, смањење тензија које се стварају између супротстављених опција у друштву, одбацивање искључивости и говора мржње и афирмисање права на слободно изношење мишљења и ставова о одређеним политичким, економским и другим питањима, укључујући и даљу афирмацију европских вредности.

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић расписао је за исти датум изборе за одборнике скупштина 65 градова и општина у Србији.

Орлић је по расписивању избора позвао све грађане и политичке актере да узму учешће на њима.

„Да на њима сви заједно, као друштво, покажемо пун демократски капацитет, да га учинимо још снажнијим, да у кампањи говоримо о програмима, да уз све међусобне разлике покажемо да смо у стању да да то радимо на достојанствен и пристојан начин, да покажемо свест да питање како људи живе није ни игра ни забава, већ тежак, озбиљан посао који захтева максималну озбиљност“, поручио је Орлић.

Председник парламента изразио је наду да ће “победити најбољи” и пожелео срећу свим учесницима, преноси N1.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here