Аустралија: Жена после 20 година затвора због смрти своје деце проглашена невином

Четворо њене деце - Кејлеб, Патрик, Сар и Лаур изненада су умрли између 1989. и 1999. године

Фото: Pixabay

Аустралијка Кетлин Фолбиг ослобођена је оптужби за убиство своје четворо деце после 20 година проведених у затвору, пошто је Врховни суд Новог Јужног Велса данас пресудио да докази који су првобитно коришћени „нису поуздани“.


Захваљујући новим научним открићима на основу којих је утврђено да су Фолбигина деца могла да умру природном смрћу због невероватно ретких генских мутација, главни судија Ендрју Бел, ослободио је Фолбиг свих оптужби.

Претходно је аустралијска влада 56-годишњакињу, помиловала и ослободила у јуну, после 20 година проведених у затвору.

Фолбиг је рекла да су докази о њеној невиности деценијама били „занемарени и одбачени“.

„Систем је више волео да криви мене него да прихвати да деца понекад могу и да умру изненада и неочекивано“, додала је Фолбиг.

Правни тим Фолбиг потврдио је да ће тражити одштету у њено име, али није рекао колику.

Четворо њене деце – Кејлеб, Патрик, Сар и Лаур изненада су умрли између 1989. и 1999. године, у старости између 19 дана и 18 месеци, а тужиоци су тада тврдили да их је она угушила.

Тужба се ослањала на посредне доказе, користећи дневнике Фолбиг које психолози или психијатри никада нису прегледали, да би је приказали као нестабилну мајку, склону бесу, наводи ББЦ.

Она је 2003. године била осуђена на 40 година затвора због убиства четворо деце из нехата, а касније је, после жалбе, казна смањена на 30 година, преноси Танјуг

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here