Цена гаса у Европи на најнижем нивоу у последња три месеца

Фјучерси гаса су пали за чак седам одсто

Фото: Pixabay

Цене природног гаса пале су због очекивања да ће Европска унија донети додатне мере за сузбијање нестабилности на тржишту у покушају да обузда енергетску кризу.


Фјучерси гаса су пали за чак седам одсто на најнижи ниво у последња три месеца. Европска комисија планира да предложи привремени механизам за спречавање екстремних скокова цена у трговини дериватима кроз динамичко ограничење за трансакције у оквиру Холандског механизма за пренос власништва, наводи се у нацрту документа у који је Блумберг Њуз имао увид.

Тржиште је било осетљиво на интервенције ЕУ да обузда последице кризе која је подстакнута инфлацијом и довела економије на ивицу рецесије. Извршни огранак блока требало би у уторак да предложи пакет за ублажавање утицаја наглих смањења снабдевања из Русије на компаније и потрошаче. О том плану ће разговарати лидери ЕУ на самиту од 20. до 21. октобра у Бриселу.

Европска складишта гаса су попуњена око 92 одсто, што је изнад петогодишњег просека за ово доба године, а чему доприноси благо време и високи нивои увоза течног природног гаса. Али неуспех да се смањи потрошња и хладније време од уобичајеног могли би брзо да исцрпе складишта и да отежају њихово допуњавање следец́е године, посебно без уобичајених количина руског гаса.

Холандски гас, европски стандард, био је 5,7 одсто нижи на 133,89 евра по мегават-сату, што је најнижи ниво у току дана од 29. јуна.

Ипак, ескалирајући рат у Украјини и даље носи ризик од прекида у снабдевању гасом који пролази кроз земљу. Централни Кијев је погођен експлозијама у понедељак рано ујутру након што је Русија употребила беспилотне летелице камиказе, рекао је шеф кабинета украјинског председника Андриy Јермак. За сада, транзитни токови гаса остају стабилни, али са смањеним нивоом у последњих неколико месеци.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here