Да ли ће Трамп у Белу кућу или на робију

Републикански сенатор Линдзи Грејем рекао је да републиканци неће попустити и да ће се цео случај завршити тако што ће Трамп победити на суду и на изборима

166
Фото: realdonaldtrump/Instagram

ЊУЈОРК – Велика порота на Менхетну подигла је оптужницу против бившег председника САД Доналда Трампа због наводног подмићивања порно звезде Сторми Данијелс током председничке кампање 2016. године, да би ћутала о њиховој наводној сексуалној вези.


Окружни тужиоци са Менхетна већ су контактирали Трампове адвокате како би се постигао договор о његовој предаји након подизања оптужнице за кривично дело тајне исплате, изјавио је портпарол тужиоца.

Два сата после подизања оптужнице Доналд Трамп је позвао присталице да помогну у његовој правној одбрани, преноси Ројтерс.

Ово је први пут у историји САД да се бивши или садашњи председник суочава са кривичном оптужницом.

Трамп је оптужницу против њега назвао „политичким прогоном и мешањем у изборе на највишем нивоу у историји“.

Према оптужници, Трамп је наводно исплатио 130.000 долара Данијелс крајем октобра 2016, неколико дана пре председничких избора, да не би изнела у јавност да је била у наводној афери са њим деценију раније. Трамп је негирао да је имао аферу са Данијелс и навео да очекује да ће имати правично суђење у Њујорку, подсећа Би-Би-Си.

Републикански сенатор Линдзи Грејем рекао је да републиканци неће попустити и да ће се цео случај завршити тако што ће Трамп победити на суду и на изборима.

„Покушавају да униште Доналда Трампа јер га се плаше на изборима“, истакао је Грејем.

Амерички председник Џозеф Бајден није коментарисао оптужницу против Трампа, пренео је Би-Би-Си.

Бивша председница Представничког дома из редова демократа, Ненси Пелоси, написала је на Твитеру да нико није изнад закона и да свако има право на суђење да докаже невиност.

„Надајмо се да ће бивши председник мирно поштовати систем који му даје то право“, рекла је Пелоси, наводећи да је велика порота која је гласала за оптужницу „поступила по чињеницама и закону”.

С друге стране Доналд Трамп је оптужио окружног тужиоца Алвина Брага да покушава да угрози његове шансе да победи демократског председника Џозефа Бајдена у избору за председника САД.

„Од времена када сам сишао златним покретним степеницама у кули Трамп, па чак и пре него што сам положио заклетву као ваш председник САД, радикалне леве демократе – непријатељи вредних мушкараца и жена ове земље – били су ангажовани у лову на вештице како би уништили покрет ‘Учините Америку поново великом’”, рекао је Трамп.

Правни заступник Сторми Данијелс, Кларк Брустер, изјавио је да оптужница не би требало да буде разлог за славље. „Нека истина и правда превагну“ поручио је Брустер.

Оптужница ће вероватно охрабрити Трампове најватреније присталице да донирају средства, оцењују политички аналитичари и донатори, наводећи да ће његов републикански ривал на председничким изборима 2024. године вероватно бити гувернер Флориде Рон Десантис.

Саопштено је да је пре подизања оптужнице за Трампову кампању прикупљено око два милиона долара донација на локалном нивоу у седмици после 18. марта, када је Трамп рекао да ће бити суочен са хапшењем у истрази о наводној тајној исплати новца.

Трампово онлајн прикупљање средстава показало је знаке слабљења прошле године, према подацима Федералне изборне комисије. Према тим подацима, прикупљено је око 46 милиона долара у другој половини 2022, што је мање за отприлике 50 милиона долара у односу на исти период 2021. године, пренео је Ројтерс.

Високи представници републиканаца у Конгресу и странци оценили су да оптужница против Трампа представља напад демократа преко правосудног система.

Бивши Трампов адвокат Руди Ђулијани саопштио је да је оптужница против бившег америчког председника последица политички мотивисаних напора тужиоца Менхетна Алвина Брега.

„Тужан дан за Америку”, написао је Ђулијани на Твитеру, преноси Глас Америке.

Републикански сенатор Тед Круз оценио је поводом подизања оптужнице да мржња Демократске странке према Трампу, како је навео, „нема граница“.

„Основ овог политичког прогона је бесмислен. Представља катастрофалну ескалацију и употребу правосудног система као оружја”, написао је Круз на Твитеру.

Председавајући Представничког дома из редова републиканаца, Кевин Макарти, изјавио је да је реч о „скандалозној злоупотреби моћи од стране радикалног тужиоца” и најавио конгресну истрагу о федералним средствима коришћеним да се подржи Брегова истрага.

Три председавајућа различитих комисија Представничког дома из редова републиканаца тражили су од Брега да им достави документа и сведочанства о истрази против Трампа.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here