Хиљаде локалаца и туриста панично беже из Грчке, горе хотели на Родосу.

Хиљаде људи је евакуисано из својих домова и хотела на грчком острву Родос након што су пожари захватили велике делове острва. Грчка ватрогасна служба је у изјави за BBC навела да је у питању тотални хаос на Родосу, где се налази велики број туриста, а сада су и они и локалци уплашени због буктиње која се шири.


Ватрогасци описују пожаре као најтеже с којима су се суочили. Острво се, наиме, још од уторка бори с пожарима потпомогнутим јаким ветром. Више од 3500 људи евакуисано је копном и морем на сигурно. Према информацијама министарства за климатску кризу и цивилну заштиту у Грчкој, нема пријављених повреда.

Истакли су да се туристи сигурно евакуишу из погођених подручја Родоса – која представљају мање од 10% туристичког смештаја – и преусмеравају се у друге хотеле. Пет хеликоптера и 173 ватрогасца делују у подручју, а три хотела у подручју Киотарија пријавила су штету од пожара. Такође су погођена подручја Лаерма, Лардос и Асклипио.

Приватни бродови придружили су се грчкој обалној стражи у помагању при евакуацији људи с плажа на истоку. Известили су да грчки морнарички бродови такође плове према подручју популарном међу туристима.

Заменик ватрогасног заповедника Јоанис Артофиос рекао је да је трајект доступан за смештај људи. Остали су смештени у затвореном стадиону, према заменику начелника острва.

Грчка телевизија приказала је дуге редове туриста с коферима који су одведени на сигурно, с димом у позадини. Једна Британка рекла је да је евакуисана из хотела у којем је боравила са сестром и ћерком, али је затим остала заробљена на плажи са стотинама других на јакој врућини.

Андреа Лејфилд рекла је да је била на бродском излету, „али је постајало заиста застрашујуће“.

Foto: Lefteris Diamanidis/InTime News via AP

„Тражили смо да се вратимо па су нас покупили и рекли да не могу ићи даље па ћемо морати неко време чекати на плажи. Док смо чекали, пожар је долазио према плажи. Плажа је била слепа улица“, додала је, истичући да су људи панично бежали.

Марк Кук евакуисан је глисером.

„Управо смо дословно побегли из луксузног ресорта с пет звездица бродом усред тешких услова. Морали смо да следимо своје инстинкте уместо упута“, рекао је BBC-у.

Једног тренутка, рекао је да је био на лежаљци са својом породицом, „следећег тренутка пепео пада и дим се брзо шири јер су ветрови изненада постали знатно јачи“.

Сада лети кући упркос томе што је пртљаг целе породице још увек у хотелу.

Али Ли Руане из Северне Ирске, који је на Родосу на меденом месецу са супругом Росалин, рекао је BB News-у да се осећају као да их је Јет2 напустио и да нису добили „никакве даље информације“.

„Евакуисани смо из хотела данас око два сата и нисмо имали никакву комуникацију ни с Јет2 ни с нашим хотелом, ништа“, рекао је.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here