Кључни дан за Украјину, очекује се почетак преговора

Бритиш петролеум напушта Русију

129
Фото: Getty images

Пети дан рата у Украјини. Неколико експлозија одјекнуло је у Кијеву и Харкову. Белорусија је усвојила уставне промене којима се укидају одредбе о неутралности и ненуклаерном статусу.


Бразил најавио неутралан став. Очекује се да ће током јутра почети преговори Кијева и Москве, на неутралном терену између Украјине и Белорусије. За данас је заказана и хитна, специјална седница Генералне скупштине УН. Председник Володимир Зеленски поручио је ноћас да су наредна 24 часа кључна.

08:00 – Украјински обавештајци: Белорусија спремна да нас нападне

Украјински обавештајци сугеришу да Белорусија показује спремност да можда директно учествује у руској инвазији, поред тога што Русима дозвољава да користе своју територију, рекао је званичник украјинске владе за Си-Ен-Ен.

Други извор близак украјинској влади каже да је, поред украјинских обавештајаца, и Бајденова администрација Кијеву пренела да се Белорусија спрема за инвазију.

Канцеларија украјинског председника Владимира Зеленског саопштила је да је белоруски председник Александар Лукашенко звао свог украјинског колегу у недељу и да су се лидери две земље договорили да се украјинска делегација састане са руском на украјинско-белоруској граници, у близини реке Припјат.

Лукашенко је преузео одговорност за безбедност две делегације и истакао да белоруске трупе не учествују у операцији у Украјини. (Си-Ен-Ен)

07:44 – Самопроглашена ДНР обуставила општу мобилизацију

Председник самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин саопштио је да је општа мобилизаија обустављена.

Пушилин је за Русија 24 рекао да се мобилизација обуставља јер је већ попуњен неопходан број у правцима на које је била усмерена кампања мобилизације, преноси РИА Новости. (РИА Новости)

07:24 – Стеван Гајић: Време кључан фактор, преговори неће дуго трајати

Стеван Гајић из Института за европске студије каже за РТС да једино на шта руска страна може да пристане у преговорима јесте безусловна капитулација Украјине.

„Ја не очекујем да ће у првом маху Украјина да пристане на то, односно њено руководство, али мислим да док се не заврше сви циљеви специјалне операције коју је наредио председник Путин, ово се неће завршити“, рекао је Гајић.

Сматра да преговору неће дуго трајати јер је, истиче, време кључан фактор.

07:10 – Очекује се долазак делегација Русије и Украјине на место преговора

Портпарол Министарства спољних послова Белорусије Анатолиј Глаз саопштио је да се очекује долазак делегација Русије и Украјине на место преговора у Белорусији.

Преговори ће почети чим делегације стигну на место састанка, рекао је Глаз, преноси РИА Новости.

Белоруско Министарство спољних послова објавило је на Твитеру фотографију места одржавања преговора Русије и Украјине.

„У Белорусији је све спремно да будемо домаћини преговора Русије и Украјине. Чека се долазак делегација“, навело је белоруско министарство у твиту.

Русија је у недељу саопштила да ће преговори бити одржани у Гомељској области у Белорусији, док је у Кијеву речено да ће састанак две делегације бити одржан на граници Украјине и Белорусије. (РИА Новости)

06:29 – Рекордни пад рубље

Руска рубља је пала на рекордно низак ниво у односу на долар, након најновијих санкција Запада и потеза Русије да се руске снаге одвраћања, које укључују и нуклеарно оружје, ставе у стање посебне борбене готовости.

Рубља је пала чак 119,50 за долар на азијским берзама, што је рекордан и стрм пад од 30 одсто у односу на затварање у петак, преноси Ројтерс. Касније се опоравила на око 110 за долар.

05:59 – Бајден данас са савезницима о Украјини

Амерички председник Џозеф Бајден разговараће данас са савезницима и партнерима о најновијим дешавањима у вези са Украјином, како би координирали јединствен одговор, саопштила је Бела кућа. (Ројтерс)

03:51 – Експлозије у Кијеву и Харкову

Неколико експлозија одјекнуло је у Кијеву и Харкову, јавља украјинска Државна служба за стратешке коминикације.

Из службе наводе и да је, пре детонација, у Кијеву неколико сати било мирно.

Русија је током ноћи гранатирала и град Чернихив на северу земље, саопштила је украјинска Државна служба за ванредне ситуације.

03:00 – Зеленски: Наредна 24 часа кључна

Украјински председник Володимир Зеленски оценио је да ће наредна 24 часа бити „кључна за Украјину“, саопштио је кабинет британског премијера Бориса Џонсона.

Џонсон је, после телефонског разговора са украјинским председником, рекао да је „отпор украјинског народа херојски“, те да ће „учинити све што је у његовој моћи да помоћ у одбрамбеним средствима из Велике Британије и њених савезника“ стигне у Украјину. (gov.co.uk)

01:44 – Белорусија више није ”ненуклеарна” земља

Становници Белорусије су, готово двотрећинском већином, подржали промене устава којима се укидају одредбе о неутралности и ненуклаерном статусу, док се истовремено јачају председничка овлашћења, јавља белоруска Звијазда.

За промене устава гласало је 65,2 одсто од укупно 6.815.667 грађана који су гласали на референдуму.

Нешто више од десет одсто гласача изјаснило се против уставних промена.

Запад је, унапред, најавио да неће признати резултате референдума.

Уставне промене укључују и доживотни имунитет од судског прогона за бивше председнике, као и ограничавање броја председничких мандата за будуће председнике.

Централна изборна комисија одржаће конференцију за новинаре у понедељак пре подне, док ће коначни резултати референдума бити објављени 3. марта. (Звијазда).

01:15 – Болсонаро: Бразил ће бити неутралан

Бразилски председник Жаир Болсонаро рекао је да ће његова земља остати неутрална, наводећи да је у недељу два сата разговарао са руским председником Владимиром Путином.

Болсонаро није желео да открије детаље разговора са руским председником, наводећи да ће Бразил „неће заузимати стране“ у овом сукобу, али да пружити помоћ на сваки могући начин.

Председник Бразила нашао се на мети западних критика јер се недавно у Москви састао са Путином.

Бразилски амбасадор при УН подржао је у петак предлог резолуције, на коју је Русија уложила вето, али је министарство спољних послова те државе, претходно, наложило својим дипломатама да покушају да „ублаже тон“ тог документа, пишу бразилски медији.

Амбасадор Роналдо Кошта Фиљо је, супротно наводима бразилских медија, рекао после седнице Савета безбедности да је „његова држава у последњи час успела да промени текст резолуције како би био остављен простор за дипломатију“, пише Њујорк тајмс.

Болсонаро је, истовремено, рекао да се противи било којим санкцијама које би имале негативне последице по Бразил, наводећи притом руска вештачка ђубрива која имају суштински значај за бразилску пољопривреду. (Оглобо-Бразил Репорт)

00:57 – Бритиш петролеум, највећи страни инвеститор, напушта Русију

Нафтна компанија „Бритиш петролеум“ отворила је нови фронт у настојању Запада да изолује руску економију, пошто је одлучила да напусти Русију, јавља Ројтерс.

„Бритиш петролеум“, највећи страни инвеститор у Русији и власник 19,75 одсто „Росњефта“, саопштио је да напушта руску државну нафтну компанију, што би, према проценама, британског гиганта могло да кошта до 25 милијарди долара и смањи резерве нафте и гаса за половину.

„Напад Русије на Украјину је акт агресије који има трагичне последице широм региона. То је навело управни одбор Бритиш петролеума да закључи да се наше ангажовање са Росњефтом, државним предузећем, једноставно не може наставити“, саопштио је председник „Бритиш петролеума“ Хелге Ланд у саопштењу за јавност, преноси Форбс (Ројтерс, Форбс)

Председник Русије Владимир Путин наредио је у недељу да се руске снаге одвраћања, које укључују и нуклеарно оружје, ставе у стање посебне борбене готовости.

У недељу су и најављени преговори Кијева и Москве, на неутралном терену на граници Украјине и Белорусије.

До њих ипак није дошло током јучерашњег дана, због, како је речено, „веома компликованих логистичких и безбедносних мера“ за украјинску делегацију. Очекује се да ће се преговори одржати у понедељак ујутру, јавио је Тас, позивајући се на неименовани извор.

Председник Украјине Володимир Зеленски је рекао да не верује у позитиван исход преговора, али да треба да се искористи свака шанса за постизање мира.

Одржана је и седница Савета безбедности на којој је одлучено да се сазове хитна специјална седница Генералне скупштине УН, поводом рата у Украјини.

Други дан заредом Европска унија уводи санкције Русији. Овог пута је затворила свој ваздушни простор за све летелице које су у руском власништву, које имају руску регистрацију, или су под руском контролом. Такође, забрана се односи и на приватне авионе руских богаташа.

Забрањен је и рад Раша тудеј и Спутњика у Европској унији.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here