Нафта премашила 116 долара по барелу

Скок цена нафте

47
Фото: FreeImages преузето са: РТВ

Цене нафте су порасле данас трећу трговинску сесију узастопно због неизвесности везаних за глобалну производњу, које прете да додатно заоштре тржишну понуду.


Чланице нафтне алијансе ОПЕК+ треба да се састану ове недеље ради разговора и разматрања ситуације са снабдевањем.

Цена северноморске нафте Брент порасла је за 1,18 посто на 116,5 долара по барелу, на јутарњем трговању до 7:41 часова по нашем времену, а америчка нафта WTI је ојачала за 1,02 процента на 110,8 долара за барел, према подацима са портала оилприце.

Либија има све више проблема са извозом „црног злата“ због погоршања политичке кризе, док антивладини протести у Еквадору прете да обуставе производњу у тој бившој чланици Организације земаља извозница нафте (ОПЕК), преноси „Блумберг“.

Било какав прекид испорука могао би да се попут концентричних кругова прошири глобалним тржиштем нафте, које је под притиском јаке тражње подстакнуте економским опоравком и спутаних трговинских токова из Русије након њеног напада на Украјину.

Неке чланице групе ОПЕК+, коју чине земље ОПЕК-а и њихови савезници предвођени Русијом, не успевају да испуне своје производне циљеве за ову годину, што погоршава ситуацију на тржишту.

Изгледи за додатним повећањем понуде два кључна произвођача у ОПЕК-у, Уједињених Арапских Емирата и Саудијске Арабије, такође ограничени.

Француски председник Емануел Макрон пренео је америчком колеги Џоу Бајдену разговор који је водио са владаром УАЕ шеиком Мохамедом бин Заједомда, који га је информисао да Емирати и Саудијска Арабија већ пумпају скоро онолико нафте колико могу.

Министри земаља чланица ОПЕК+ окупиће се у четвртак.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here