Директорка вртића „Полетарац“ из Оџака поднела оставку

Настављају се истражне радње форензичком методом

Фото: РТВ

ОЏАЦИ – Директорка ПУ „Полетарац“ Јелена Селак, јутрос је поднела неопозиву оставку Управном одбору Предшколске установе из моралних разлога, а ову информацију је лично потврдила за РТВ.


Као разлог, Селак наводи: „Због свеукупне немиле ситуације која се десила у нашој установи у протеклих недељу дана, поднела сам неопозиву оставку из моралних разлога. Молим медије да у целокупној ситуацији, у којој су се нашла деца и породице у нашој установи, али и запослени, који свакодневно треба да брину о деци која долазе у установу, молимо медије да суздржано извештавају. Надлежне инсистуције урадиће свој посао“.

Као РТВ преноси, Селакова је поднела оставку и ако до сада ни општинка нити покрајиснка инспекција нису уочили неправилности у раду.

Поводом случаја који је згрозио јавност да је у Оџацима ухапшен педагошки асистент из Предшколске установе “Полетарац”, а којем је одређен притвор, јер је осумњичен за кривично дело приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искорићавање малолетног лица за порнографију из члана 185 став 3 у вези става 2 Кривичног законика, огласио се и Центар за социјални рад из Оџака, који је за РТВ саопштио: „Центар за социјални рад “Оџаци” ће у сарадњи са психолозима из Центра за социјални рад Новог Сада, који су прошли обуку за вођење форензичког интервјуа, у току наредних дана обавити прелиминарне интервјуе са децом из ове предшколске установе, методом форензичког интервјуа, и исте посредством ПУ Оџаци доставити јавном тужилаштву у Сомбору. ЦСР у циљу даљих истражних радњи не може износити више информација, па стога молимо медије да имају разумевања“.

У Одговору за РТВ, Жолт Сакалаш Покрајински секретар за образовање, прописе, управу националне мањине, који је и потписао допис, навео је да су са забринутошћу примили вест о догађају у ПУ „Полетарац“, те да су по сазнању истог момента контактирали са просветном инспекцијом у Оџацима, али и покрајинском инспекцијом: „Након што инспектор сачини записник о извршеном надзору, уколико се на основу чињеничног стања констатује да је било пропуста у раду предшколске установе, биће наложене и одговарајуће мере.

Предмет надзора просветне инспекције је поштовање прописа којима је регулисано заснивање радног односа, а полиција и тужилаштво утврђују чињенице везане евентуално за постојање кривичног дела. Овај случај је повукао потребу за сталним унапређењем механизама надзора, заштите и превенције деце у образовном систему. Наглашавамо да ће Секретаријат још интензивније сарађивати са надлежним институцијама, стучњацима и релевантним организацијама, како би се развиле и импелментирале додатне мере и политике које ће осигурати да до оваквих ситуације не дође у будућности“.

Подсећамо да је у петак у Оџацима одржан миран скуп грађана и родитеља деце која бораве у Предшколској установи “Полетарац”, а како су навели организатори са циљем да се пружи подршка родитељима и деци, која су жртве ухапшеног педагошког асистента из ове установе. Између осталог, на мирном протесту “Родитељи имају право гласа” исказана је иницијатива да контроле и процене при запошлајвању у предшколским установама буду ригорозније, а окупљени грађани ичекују да надлежне инсититуције саопште ко је одговоран по завршетку свих процедура у вези овог случаја.

Подсећамо да је покрајински омбудсман је за РТВ саопштио да ће на основу сазнања из медија покренути поступак контроле и надзора по сопственој иницијативи. Имајући у виду да су у питању деца, омбудсман је позвао на уздржано извештавање о овом случају.

Саопштењем за РТВ се током прошле недеље огласило и ОЈТ Сомбор: “По налогу дежурног заменика Основног јавног тужилаштва у Сомбору задржан је, а потом и саслушан у својству осумњиченог лица И.О. због сумње да је учинио кривично дело приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију из члана 185 став 3 у вези става 2 Кривичног законика. Након саслушања осумњиченог, судији за претходни поступак Основног суда у Сомбору стављен је предлог да се према осумњиченом одреди притвор. Извршен је претрес стана и других просторија које користи осуњмичени, те су том приликом привремено одузети предмети који могу послужити као доказ у поступку и донете су одговарајуће наредбе за вештачење. У току је и даље предузимање радњи у вези са предметом поступка и утврђивање свих чињеница и околности у вези са предметним догађајем”.

Поводом овог случаја, у ПУ “Полетарац” за РТВ су раније навели да је дотични И.О. удаљен са посла, да је био ангажован за рад у установи на пословима педагошког асистента за чије радно место је расписан јавни конкурс у Пословима националне службе за запошљавање, а да су услови у погледу образовања за педагошког асистента предвиђени су Правилником о педагошком и андрагошком асистенту који је објављен у Службеном гласнику РС, а који је донело Министарство просвете под условима да су средње образовање у четворогодишњем трајању и завршена уводна обука за педагошког асистента.

Огорчена Група родитеља чија деца похађају предшколску установу ‚‚Полетарац” у мирном протесту одржаном у понедељак тражила је одговоре на питања, за које тврде да до данас нису добили одговоре. У надзору је била надлежна просветна инспекција и они ће утврдити одговорност, а случај води ОЈТ у Сомбору.

У ПУ Полетарац су, између осталог, подвукли да је запослени И.О. прошао све провере предвиђене Законом укључујући и психолошку способност за рад са децом коју обавља психолог у Националној служби за запошљавање, да је Установа покренула дисциплински поступак и удаљила запосленог са посла, сазвала Тим за заштиту деце од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања, где је одржано већ три састанка са плановима за подршку деци и породицама којима је потребна помоћ као и за сву осталу децу и породице кориснике наше установе која ће укључити и стручне особе из надлежног Дома здравља, такође и за подршку запосленима.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here