Мировић: Покрајинска влада издвојиће новац за обнову верских објеката оштећених у невремену

У невремену је страдао и Храм Светог Илије у Младенову, као и објекат Светосавског дома у Бачкој Паланци где је оштећен кров и срушен је бедем

Извор: Покрајинска влада

НОВИ САД – Покрајинска влада ће наредних дана издвојити укупно 101,7 милиона динара за обнову верских објеката на територији АП Војводине страдалих у јулском невремену.


Биће финансирана обнова храмова у епархијама Српске православне цркве: бачкој, банатској, сремској и шабачкој. Обезбеђен је новац за Суботичку бискупију, Зрењанинску бискупију, Сремску бискупију, Јеврејску заједницу, Гркокатоличку цркву и Реформатску хришћанску цркву.

У Епархији бачкој Српске православне цркве највише су страдали храмови у Футогу и Бегечу, а у Новом Саду су оштећени Саборни храм, капела Алмашког храма, храм на Детелинари и други објекти. У невремену је страдао и Храм Светог Илије у Младенову, као и објекат Светосавског дома у Бачкој Паланци где је оштећен кров и срушен је бедем. Оштећен је и кров на Храму Светог Оца Николаја у Опову у Епархији банатској.

У Епархији сремској највише су страдали храмови у Стејановцима и Добринцима у општини Рума. На Цркви Преноса Моштију Светог Оца Николаја у Војки, у општини Стара Пазова, оштећен је кров, док су на храму у Голубинцима оштећени торањ, крст и фасада. У општини Шид су оштећени храмови Светог Апостола Петра и Павла у Беркасову и Храм Светог Георгија у Вашицама.

У Римокатоличкој цркви, у општини Бачка Паланка, највише су оштећене цркве у Обровцу, Бачкој Паланци, Челареву и Гајдобри. У Новом Саду је највише оштећена црква Име Маријино у центру Новог Сада.

У Зрењанинској бискупији, на Цркви Рођења Св. Ивана Крститеља у Ечкој оштећени су кров, торањ и прозори. У Сремској бискупији највише су оштећене цркве: Жупа Св. Ане у Лаћарку, Св. Ивана Непомука у Путинцима и Св. Јурја у Голубинцима, а оштећене су цркве и у другим местима.

У Јеврејској општини у Новом Саду оштећена је капела на јеврејском гробљу, као и споменик. У Гркокатоличкој цркви оштећени су торањ и крст на Храму Св. Еванђелиста Луке у Бачинцима. Оштећена је Реформатска црквена зграда у Сивцу.

Покрајинска влада ће са 20,8 милиона динара финансирати и завршетак унутрашњих радова у Жупном уреду Римокатоличке жупе Пресветог Тројства у Сремским Карловцима, који је био у веома лошем стању.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here