Може ли транзит потпуно да заобиђе град и која је улога пута Нови Сад – Бачка Паланка у томе

Питање значаја западне обилазнице

10927
Фото: Pixabay

Баш због изградње моста преко Дунава између Петроварадина и Каћа, постало је извесно да ће у наредним годинама, тачније до 2025, Нови Сад решити транзит на свом источном и јужном ободу и кроз изградњу Фрушкогорског коридора.


Северни руб градског подручја решен је изградњом саобраћајница парарелно са ауто-путем Е-75, а како би транзит тотално избегао градско подручје мора се изградити обилазница око западних делова Новог Сада.

Нови мост у продужетку Булевара Европе носи у свом службеном називу „обилазница“. Да ли због планског наслеђа или због обилазнице око Сремске Каменице која ће излазити на њега.

Поставља се питање да ли то може бити западна обилазница око Новог Сада, пошто у данашње време, за разлику од пре више од пола века како је назив настао, Булевар Европе и нови мост полове град практично на пола.

Према плану, западна обилазница била би заправо измењена траса дела једног од најбитнијих путева у Војводини, пута 1Б-12 илити пута Нови Сад – Бачка Паланка.

Та траса би ишла од постојећег нешто пре Бегеча, гледано из правца Бачке Паланке, али би северним ободом заобишла Бегеч, Футог, Ветерник, прошла између Сајлова и Руменке, па преко Канала ДТД изашла на претходно поменуте саобраћајнице дуж ауто-пута Е-75.

Такође, ради се и на изградњи моста на Дунаву између Бачке Паланке и Нештина и тиме се стварају нове везе север – југ на крајњем западу Војводине.

Ово је значајно и за сам Нови Сад, јер је удаљеност између ових градова мала, а географски положај Бачке Паланке је изузетно повољан и значајан баш због своје близине хрватској граници.

Самим тим, проток робе ће условити да се брже реши питање западне обилазнице и прилично оптерећеног пута.

До тада, теретна возила из правца запада користиће и даље новосадске булеваре и улице на Новом насељу и Детелинари као транзитни правац, а уз то Ветерник, Футог и Бегеч.

Изградња мостова, решавање јужне и источне обилазнице, Новом Саду, тешко да би преостала значајнија инвестија у саобраћајну инфраструку, а овај правац доспео је на прво место на листи приоритета, пишу Градскеинфо.

До тога је дошло и због саме повезаности између Бачке Паланке и Новог Сада, имајући у виду колико људи путује свакодневно на овој релацији на посао, факултете, у школе…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here