Ниво Дунава на историјском минимуму

У току су радови на обезбеђивању пловности

Фото: Pixabay

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић изјавио је да је ниво Дунава достигао историјски минимум и да се на три локације у Србији изводе интервентни багерски радови како би се обезбедила пловност Дунава и Саве.


Милан Николић, начелник одељења за послове лучких капетанија, рекао је да багер „Млава“ изводи хидротехичке радове на обезбеђивању још повољнијих услова за пловидбу, у смислу прокопавања и стварања већих дубина за све врсте бродова.

– Очекујем да ћемо радове на сектору Чортановци завршити у наредних месец дана, код Футога за седам до десет дана, а на Сави код Барича за две до три недеље – казао је Момировић приликом обласка радова код Чортановаца, саопштило је министарство.

Момировић је објаснио да Србија интервенише само на те три локације када је реч о Сави и Дунаву и да су остали делови тих река пловни, иако је водостај низак.

– Практично од Бугарске до Немачке свуда постоје проблеми због ниског водостаја, и ми смо били принуђени да брзо реагујемо и обезбедимо такозвану минималну пловност речних путева у Србији – навео је министар.

Он је објаснио да је циљ тих радова да се обезбеди прописана дубина пловног пута, како би се омогућило снабдевање угљем са река, наглашавајући да је за то потребно да пловни пут буде регулисан и у Бугарској, али да очекује да ће се и то десити у скорије време.

Начелник одељења за послове лучких капетанија Милан Николић казао је да је сектор код Чортановаца на том делу пловног пута најкритичнији и да је минимална дубина у том делу око 2,2 метра.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here