Општина Бач штеди струју и новац кроз јавно-приватно партнерство

Може и без новца и скупих кредита

Фото: Драган Ђорђевић

БАЧ – У општини Бач успешно је завршена имплементација пројекта реконструкције јавног осветљења. Овај важан корак ка модернизацији инфраструктуре резултирао је не само естетски унапређеним јавним простором, већ и значајним енергетским уштедама.


Уговор о јавно-приватном партнерству за замену, рационализацију и одржавање дела система јавног осветљења применом мера уштеде енергије на територији ове општине закључен је на период од 15 година. Током трајања уговорног периода, уштеда у потрошњи електричне енергије износиће око 11.333.000 кWх, што је за 15 година трајања уговора смањење од око 73% у односу на досадашњу потрошњу.

Овим пројектом Општина ће остварити финансијске уштеде у буџету у износу од најмање 936.000 евра, док ће пројекат утицати на смањење емисије CО2 за око 830 тона сваке године.

На територији општине имплементирано је 1.723 комада нових Schreder LED светиљки које доприносе енергетски ефикасном осветљењу дуж путева, улица и тргова, што ће омогућити грађанима да се осећају безбедније и сигурније у ноћним сатима.

„Имплементација овог пројекта у општини Бач јесте велика победа за нашу заједницу. Осим што смо осветлили наше улице, штедимо енергију и унапређујемо квалитет живота наших грађана. Реконструкцијом јавног осветљења у нашој општини остварили смо значајне уштеде у потрошњи електричне енергије, што директно доприноси бољем управљању буџетом локалне самоуправе“, истакао је председник општине, др Стева Панић.

Овај корак према енергетској ефикасности и модернизацији не само да чини општину Бач лепшим местом за живот, већ шаље снажну поруку о посвећености очувању животне средине и одрживом развоју. Бач постаје светли пример другим локалним самоуправама које желе да смање свој угљенични траг и унапреде квалитет живота у својој заједници.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here