Почело бушење тунела Иришки венац, ево докле се стигло и када би требало да буде готов

Кроз уго­вор са Ки­ном, др­жа­ва је обез­бе­ди­ла 715 ми­ли­о­на долара за овај по­сао, чи­ји крај је за­ка­зан за април 2025. го­ди­не

Извор: Printscreen/Instagram

Бушење најдужег тунела у Србији, који ће бити дуг око 3,5 километра, а који ће бити у оквиру Фрушкогорског коридора, почело је пре неколико недеља, а до сада је избушено око петанест метара.


Бушење тунела је почело на­кон ско­ро го­ди­ну и по да­на при­пре­ма окол­ног те­ре­на и град­ње пот­пор­них зи­до­ва.

„Ми смо пре не­ко­ли­ко не­де­ља от­по­че­ли с бу­ше­њем ту­не­ла, де­сне ту­нел­ске це­ви. И до са­да смо, с ове стра­не где се на­ла­зи ула­зни пор­тал, и са дру­ге стра­не, пре­ма Оп­шти­ни Ириг, где се на­ла­зи из­ла­зни пор­тал, на де­сној це­ви ис­ко­па­ли не­ких пет­на­е­стак ме­та­ра“, рекао је директор „Коридора Србије“ Александар Антић приликом обиласка градилишта.

Антић је објаснио да у овој пр­вој фа­зи „ти ко­ра­ци мо­ра­ју да иду лагано, за­то што је та­ква тех­но­ло­ги­ја по­сла, за­то што је пут из­над са­мог ула­за у ту­нел“.

„По­што има­мо две ту­нел­ске це­ви, има­ће­мо че­ти­ри ‘на­пад­не’ тач­ке на ко­ји­ма оче­ку­је­мо да ће ди­на­ми­ка би­ти два, до два и по ме­тра днев­но. Ова ди­на­ми­ка го­во­ри да би, кад бу­ду ‘нападнуте’ све че­ти­ри тач­ке бу­ше­ња ту­не­ла и ако се на сва­кој на­пре­ду­је процењеним темпом, са­мо бу­ше­ње мо­гло да бу­де за­вр­ше­но за две до две и по го­ди­не“, оценио је Антић.

Ра­до­ви на дво­цев­ном ту­не­лу ис­под Фру­шке го­ре, а са­мим тим и на Фру­шко­гор­ском коридору, званично су от­по­че­ли 1. ма­ја 2021. го­ди­не. Тра­са ове бр­зе са­о­бра­ћај­ни­це ду­га је 47,7 ки­ло­ме­та­ра и из­де­ље­на је на че­ти­ри де­о­ни­це: пр­ва је од пе­тље с ауто-пу­тем Е75 до Парагова, дру­га је од Па­ра­го­ва до по­чет­ка оби­ла­зни­це око Ру­ме, тре­ћа од пе­тље код Каћа до пе­тље на ауто-пу­ту Е75, а че­твр­та је са­ма оби­ла­зни­ца око Ру­ме.

Овим прав­цем про­ђе око 900 ка­ми­о­на днев­но и 10.000 во­зи­ла, што га чи­ни јед­ним од најоптерећенијих у др­жа­ви. Но­ви ко­ри­дор ће за­о­би­ћи Ириг са за­пад­не стра­не, а у бли­зи­ни ће би­ти из­гра­ђе­на и на­плат­на ста­ни­ца.

Кроз уго­вор са Ки­ном, др­жа­ва је обез­бе­ди­ла 715 ми­ли­о­на долара за овај по­сао, чи­ји крај је за­ка­зан за април 2025. го­ди­не.

Осим што ће омо­гу­ћи­ти ве­зу са ауто-пу­тем Ру­ма – Ша­бац и бр­зом са­о­бра­ћај­ни­цом Ша­бац – Ло­зни­ца, те ти­ме и ве­зу за­пад­не Ср­би­је и БиХ ка се­ве­ру и ис­то­ку, Фру­шко­гор­ски ко­ри­дор ће излазити на са­да­шњи ауто-пут Бе­о­град – Су­бо­ти­ца код бен­зин­ске ста­ни­це „Ми­нут“, али и на будући ауто-пут Но­ви Сад – Зре­ња­нин – Бе­о­град, чи­ји по­че­так град­ње се оче­ку­је кра­јем године.

Од Фру­шко­гор­ског ко­ри­до­ра се оче­ку­је да рас­те­ре­ти од те­шког те­рет­ног са­о­бра­ћа­ја Фру­шку го­ру, Ириг, де­ло­ве Но­вог Са­да, пр­вен­стве­но Партизанску ули­цу и Са­лај­ку и омо­гу­ћи бр­жи и безбеднији про­ток љу­ди и ро­бе.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here