Реконструисаће се железничка станица у Гајдобри и модернизовати путни прелаз

Припремљен је списак 16 железничких станица које ће бити реконструисане у наредном периоду, од чега је 14 у Војводини.

На територији Војводине у току је изградња и модернизација 119 километара пруга, укључујући и деоницу пруге за возове који иду брзином од 200 километара на сат између Новог Сада и Суботице, а у изради је пројектно–техничка документација за реконструкцију и модернизацију још 387 километара пруга, док су у припреми пројекти за обнову додатних 216,7 километара колосека. То значи да је у наредном периоду планирана реконструкција и модернизација укупно 603,7 километара пруга у Војводини.

По речима портпарола „Инфраструктуре железнице Србије“ Ненада Станисављевића, осим изградње и модернизације пруга, реконструисаће се и железничке станице и модернизовати путни прелази.

Осам станица обновљено, мајсторе чека још 14

Због лошег стања станица на регионалним и локалним пругама у Србији, прионуло се њиховој обнови. Како сазнајемо од Ненада Станисављевића пројектом уређења обухваћено је 27 железничких станица у Србији, чија вредност је 280 милиона динара. Од тога је ових дана завршено уређење осам железничких станица у Војводини, у шта је инвестирано 111,5 милиона динара. Реч је о железничким станицама у Бајмоку, Дебељачи, станици Петровац-Гложан, у Путинцима, Раткову, Сенти, Томашевцу и Качареву. Међу њима највеће инвестиције биле су железничке станице Сента (око 26,4 милиона динара), Бајмок (око 16,4 милиона динара), и Томашевац (око 15,1 милион динара).

Припремљен је списак још 16 железничких станица које ће бити реконструисане у наредном периоду, од чега је 14 у Војводини. У питању су станице Ковачица, Банатско Ново Село, Управна зграда железнице у Панчеву, Шид, Мартинци, Платичево, Футог, Римски Шанчеви, Гајдобра, Буковачки салаши, Светозар Милетић, Зрењанин теретна, Зрењанин путничка и Меленци. У току је припрема техничке документације, након чега предстоји расписивање јавне набавке за извођача радова.

Модернизује се 11 путних прелаза

Захваљујући кредиту Европске банке за обнову и развој од 6,9 милиона евра за модернизацију 35 путних прелаза, у Војводини ће у наредном периоду бити реконструисано и осигурано савременом сигнализацијом и аутоматским рампама 11 путних прелаза. До сада су почели радови на по два путна прелаза у Буковачком салашу и Богојеву и по један у Гајдобри и Владимировцу. Ових дана почињу радови и на путним прелазима Тител, Вршац, Зрењанин фабрика и Ором.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here