Заражени комарци са вирусом Западног Нила детектовани у Новом Саду

Реч је о узорцима са Лимана, Новог Насеља и из Ветерника.

438
Фото: Pixabay

Од 67 узорака комараца са територије Града Новог Сада који су сакупољени у јулу, на присуство вируса Западниог Нила позитивна су три узорка. Како наводе из новосадске “Циклонизације”, реч је о узорцима са Лимана, Новог Насеља и из Ветерника преноси nsuzivо


– Ово не значи да заражених комараца нема у другим деловима града, али оно што је можда другачије него у претходним годинама је да се вирус јавља већ у комарцима средином јула, док је то уобичајено и очекивано у августу и септембру. Највероватнији разлог за то су врућине које нас прате још од маја, па се и вирус брже развија у домаћину – птицама и у вектору – комарцу, објашњава Дарио Аћимовић, менаџер за односе са јавношћу “Циклонизације”.

Како каже, иако у Србији, за разлику од суседства, није било забележеноих случајева, у Новом Саду се превентивно комарци тестирају и на вирусе Денга и Чикунгуња грознице, али до сада ниједан узорак није био позитиван на њих.

– У сарадњи са новосадском градском управом и општинским управама у Војводини, “Циклонизација”, у оквиру систематске акције заштите здравља грађана од комараца, током целе сезоне прати присуство вируса Западног Нила код комараца. Од почетка сезоне, само на територија Града Новог Сада тестирано је преко 200 узорака и ово је у овој години први пут да је присуство потврђено. За анализу је задужена лабораторија Научног института за ветеринарство из Новог Сада, а присуство вируса утврђује се ПЦР методом – објашњава Аћимовић.

Према његовим речима, третмани сузбијања комараца у деловима града у којима су забележени заражени комараци изведени су након узорковања, а за целу територијиу града ларвицидни и третмани против одраслих комараца планирани су за следећу недељу. Такође, почетком недеље почињу ларвицидни третмани из ваздуха и са земље каналске мреже где су изворишта урбаних популација комараца, а потом стартује и адултицидна акција.

– Вирус Западног Нила је присутан на нашем подручју већ годинама и људи морају да буду свесни да он неће нестати. Званично је детектован 2012. године, а већ 2013. године Србија је имла највећу епидемију на територији Европе. Резервоар овог вируса су птице, а присутност вируса Западног Нила у комарцима очекује се током августа. Преношење вируса са комараца на људе обично се дешава пред крај сезоне, у августу и септембру, јер је то време када комарци мењају домаћине и крвни оброк узимају и са птица и са људи. Преношење вируса зависи и од температуре. Изразито високе температуре, рецимо, погодују бржем развоју вируса. У комарцу који се хранио на зараженој птици он се брже развија, односно пре достиже вирулентност и осигурава преношење на човека на којем се комарац потом храни. У заштити здравља грађана кључно је током целе сезоне држати бројност комараца под контролом и на време прекинути овај ланац преношења. Важно је да се систематски ради на сузбијању комараца и да се не доспусти да комарци опстану толико дуго да узму крвни оброк са птице, положе јаја, а онда поново узму крвни оброк са човека и тако пренесу вирус – објашњава Аћимовић.

Иначе, за случајеве грознице Западног Нила регистроване у Србији кривац је комарац коме је наше поднебље уобичајено станиште. Реч је о урбаним, или како их често зовемо кућним комарцима, а чија су станишта канали, баре, мање водене површине, дворишта и влажни подруми.

Третмане против кућних комараца, у оквиру овогодишње акције заштите здравља грађана од комараца, “Циклонизација изводи још од априла. Током ових месеци изведено десетине серија ларвицидних третмана на каналима, барама и свим стајаћим воденим површинама. Такође, изведено је стотине третмана са земље против одраслих форми ових комараца у свим деловима града, приградским насељима и селима, а раде се и третмани у затвореном у зградама које имају проблем са стално поплављеним подрумима на Новом насељи и Лиману.

Размножавање овог комарца у својим двориштима грађани могу да спрече. Потребно је да током сезоне једанпут недељно потпуно испразне кофе у којима чувају воду, уклоне старе гуме, конзерве, тегле и све остале предмете у којима се задржава вода погодна за развој ларви комараца, да ставе мреже на вентилационе отворе и побољшају заптивање шахтова септичких јама и кишњичара. Препоруке је и да се канали чисте од корова и отпадака како би били проточни, а вода у њима чиста, као и да се једанпут годишње провери да ли су вертикале и други делови олука запушени опалим лишћем или другим материјалом. И мале површине воде довољне су за велику продукцију комараца. Из једне чаше или конзерве са водом или саксије која током сезоне стоји у дворишту може да се излеже чак 300 комараца за само седам дана – објашњава Аћимовић.

Како каже, неизводљиво је да екипе “Циклонизације” уђу у свако двориште и проверавају да ли има ових микроизворишта. Зато очекују од грађана да буду одговорни и да не гаје комарце у својим двориштима. Посебно што ће ти комарци правити проблем у наведеном дворишту и неколико околних, јер је реч о комарцима који не одлазе далеко од места где су се излегли.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here