Метеоролог открива какав нас септембар чека

Након тропског таласа очекује нас два дана предаха

2239

Метеоролог Слободан Совиљ рекао је да након актуелног топлотног таласа следи дводневно освежење, када ће температуре бити у паду за 5 до 8 степени, тако да ће бити око 30 до 31 степен.


Очекује нас топлији септембар у односу на 30-годишњи просек. Прогнозирано је чак 12 до 17 летњих дана, са температуром вишом од 25 степени.

Јутро је најпријатнији део дана, затим имамо пораст дневних температура које су јуче достигле и 37. подеок. Ноћи су толико топле и спарне готово да нема спавања.

Слободан Совиљ, метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Србије, најавио је да ће и данас бити спарно, али са мало нижом температуром и локалном појавом пљускова праћених грмљавином у централним и јужним крајевима.

Према његовим речима, температуре ће бити од 32 до 35 степени у већини крајева, док ће у Војводини пљускови изостати.

„Ово је заправо један десетодневни талас, током којег максималне температуре у Србији достижу од 33 до 37 степени. Ипак, након овог таласа очекујемо дводневно освежење, када ће температуре бити у паду за 5 до 8 степени, након чега би поново имали вредности температуре око 30 до 31 степен“, каже метеоролог.

Доста лепих дана биће и у септембру, прогнозирано је чак од 12 до 17 летњих дана, рекао је Совиљ и објаснио да у метеорологији летњи дан подразумева максималну температуру вишу од 25 степени.

Совиљ је навео да је прогнозирана средња максимална температура између 23 и 27 степени.

„Ако погледамо неке просечне вредности, то је позитивно одступање од два степена, дакле очекујемо топлији септембар у односу на претходни 30-годишњи просек“, рекао је он.

Топлотни талас стигао са севера Африке

Тропски талас је, наводи, стигао са севера Африке и прво захватио делове Шпаније, Јужну Француску, Италију. Тамо је и даље на снази највиши црвени степен упозорења, истакао је Совиљ.

Температуре су у Шпанији достизале 45 степени, а 40 степени је забележено и на југу Француске.

„Међутим, како се овај топли талас практично приближавао Балканском полуострову, мало је изгубио на снази, тако да ипак у унутрашњости Балкана температуре достижу само 35 до 36 степени“, рекао је Совиљ за РТС.

Према његовим речима, језгро тог најтоплијег ваздуха управо је у области Средоземља, али и Пиринејског полуострова, Јужне Француске, Балкана, док је свежије на северу Европе, преноси Спутњик.

„Оваква ситуација ће се задржавати и у наредних 7 до 8 дана с тим што ће језгро најтоплијег ваздуха из западног Средоземља да се премешта даље ка Црном мору и ка Малој Азији, тако да ће коначно врућина бар на западу и југозападу Европе посустати“, рекао је метеорлог.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here