Пред нама најврелији дан ове недеље – до 38 степени

Прва три дана ове седмице веома топло, а најтоплије биће данас – до 38 степени у Бачкој Паланци.


РХМЗ је издао упозорење – цела Србија је у „црвеном“ до среде, 19. јула.
Очекују се и тропске ноћи, са темепратурама које се неће већим од 20 степени.

Биће и висок индекс УВ зрачења – РХМЗ каже чак 10, што је веома високо. Препоручује се коришћење сунчаних наочара и заштитне креме са високим фактором, покривање тела тканином и корисшћење капа и шешира. Избегавати излагање сунцу од 11 до 16 часова.

Институт „Батут“ објавио је савете и препоруке грађанима како да поступају у врелим данима.

Код већине хронично оболелих су могуће уобичајене тегобе услед очекиване биометеоролошке ситуације. Опрез се саветује астматичарима и кардиоваскуларним болесницима. Препоручује се адекватна заштита од УВ зрачења, као и избегавање већих физичких напора услед термичких услова знатно изнад просечних за ово доба године.

Такође, стрпљење и опрез саветују се и на путевима. Због високих температура и гужви, препоруке су да возите опрезно, стрпљиво и уз чешће паузе. Због летње туристичке сезоне, више је возила и на наплатним рампама и граничним прелазима – где су повремено могућа дужа задржавања.

Према прогнози РХМЗ, у уторак и среду максимална темепратура биће 25 степени, па онда малкице свежије, са температурама до 32 степена. Ове недеље могући су и повремени пљускови.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here