Стиже захлађење

Временска прогноза

Фото: Ненад Самарџија

Продор циклона са севера Европе током ноћи нам је донео наоблачење са кишом и јак северни ветар. Време ће данас бити облачно, са мешовитим падавинама. Киша и суснежица падаће у нижим пределима, а на планинама се очекује снег уз додатно повећање висине снежног покривача.


Заједно са циклоном стигла нам је и веома хладна ваздушна маса, те се током дана температура неће битније разликовати од јутарњих вредности. Средином дана температура ће се кретати око 6. подељка, а већ у послеподневним сатима следи интензивније захлађење.

Олујни северни ветар дуваће у Војводини, повремено брзином и преко 70 км/х, док ће нешто слабијим интензитетом дувати јужно од Саве и Дунава, али се и даље препоручује опрез уколико излазите напоље.

У северним пределима падавине престају већ у послеподневним сатима, док ће на југу слаб снег провејавати и у недељу.

Захлађење у недељу

Други дан викенда биће осетно хладнији. У раним јутарњим сатима температура ће у целој земљи бити испод нуле, а током дана жива у термометру остаје око другог подељка.

И у недељу ће ветар бити појачан, северни, те ће се чинити да је хладније од измерених вредности. Током наредне недеље бићемо под утицајем поља високог ваздушног притиска што нам доноси веома хладно, али стабилно време.

Током целе недеље имаћемо суво и претежно сунчано време, са температуром испод просека. Минимална дневна на планинама биће испод -15, а у нижим пределима око -5 степени.

У понедељак и уторак веома хладно остаје и током дана, са температуром око нуле. Прогностички модели за другу половину следеће недеље најављују отопљење и температуру и до 7 степени.

Зима је календарски почела пре више од месец дана, а први хладни талас захватиће нашу земљу у наредних 7 дана.

Очекује се да снежни покривач на Копаонику за викенд достигне метар висине, док у нижим пределима остаје без снега и у наредном периоду. Иако ће дневна температура од среде бити у порасту, јутра ће ипак бити веома хладна и са јаким мразем у целој земљи.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here