Hajdemo u bioskop

1033

Zabeleženo je da se prva projekcija nekog filmskog materijala u Bačkoj Palanci desila pre 105 godina, 1912. godine. Naš grad je u zlatno doba filmova i njihovog gledanja, imao tri bioskopa, jedan letnji, u nekadašnjem Domu omladine u čuvenoj „Kasini“, jedan u ulici Ive Lole Ribara, negde pred Sladarom i ovaj sadašnji u ulici Veselina Masleše.


Mnoge ljubavne veze su započele upravo u tim hramovifilma, a dosta njih se završilo i pred matičarem.

Dolaskom video rekordera i plejera, potom i interneta, opao je draž praćenja filmova u bioskopima, mada pravi ljubitelji sedme umetnosti, ako žele da uživaju u gledanju filma, i danas odlaze unjegov hram i u njegovom mraku, na velikom platnu ga prate.

U Kulturnom centru Bačka Palanka, kome pripada i gradski bioskop, dužnost odnosa sa javnošću obavlja Maja Kuljić, koja u poslednje dve godine ima i zadatak da brine o stvarima oko bioskopa.


– Moj zadatak je saradnja sa distrubuterima i sam odabir filmova, naravno, vodeći računa da to budu primereni filmovi. Nastavila sam saradnju sa dotadašnjim i uspostavila kontakt sa onima koji su se u međuvremenu pojavili. Dobru komunikaciju i saradnju imamo sa distributerima kao što su Taramaunt, Delius film, Mega com film, Mobil 3D Cinema, Five stars, Fame solutions, Deximfilmi 2i film. Izdvojila bih saradnju sa Mobil 3D Cinema, koji prikazuju filmove u tri dimenzije, a pošto naš bioskop nema tehničkih mogućnosti za to, oni sami donose opremu, trodimenzionalne naočari i filmove i vrše projekciju. Trodimenzionlni filmovi su i najgledaniji kod nas, a distributer dolazi jednom ili dva puta mesečno u naš grad. Pored njih, imamo odličnu saradnju sa Francuskim institutom za film u Srbiji i prikazali smo 15-ak ciklusa francuskog filmskog karavana, za koje je ulaz besplatan i godišnje ih vidi 500-600 ljudi.

Prošle godine smo uspostavili saradnju sa Ruskim centrom za nauku i kulturu u Srbiji i za Dan oslobođenja Bačke Palanke, 20. oktobar, prikazali smo ciklus ruskih filmova da bismo i tu kinematografiju približili našoj publici. U saradnji sa Narodnim muzejem iz Beograda prikazali smo ciklus arheološkog filma, a imamo lepu saradnju i sa Omladinskim klubom iz našeg grada i već se 11 godina u našem bioskopu prikazuje ciklus filmova Slobodna zona.
Od kada vodim poslove oko bioskopa, godišnje se prikaže oko stotinu naslova, a broj posetilaca premašuje 5.000, a na pomenute besplatne projekcije dođe još oko hiljadu gledalaca. Trudimo se da prikazujemo aktuelne filmove, u saradnji sa distributerima, na primer, premijera filma „Zaslepljeni“ sa Demi Mur u glavnoj ulozi, 7. je septembra, a kod nas će biti emitovan već 8, 9. i 10.

Inače, najposećeniji su animirani filmovi, deca su nam najbrojniji i najverniji gledaoci. Zbog finansijske situacije, odlučili smo se da bioskopske predstave budu samo vikendom, za razliku od vremena kada je samo četvrtak bio slobodan dan. Cena ulaznice je 200 dinara, za 3D projekcije je 250 dinara, a za nabrojane cikluse je ulaz uvek besplatan. Za filmove za decu, koje procenimo da bi bilo dobro da ih vidi veći broj mališana, ponudimo školama organizovan dolazak u bioskop po popularnoj ceni od 100 dinara.

Bioskopska sala ima 200 mesta, sedišta nisu numerisana, tako da posetilac može da sedne gde god želi. Projekciona tehnika nam je u fazi prelaska na digitalnu tehnologiju, za sada se filmovi puštaju sa DVD-a, a stara oprema sa koturovima i celuloidnim filmom otišla je u penziju zajedno sa tadašnjim kino-operaterem. Palanačka publika je specifična, čak i svetski hitovi puštani u našem bioskopu su prilično slabo posećeni, čak se dešava da prođe vikend bez ijednog gledaoca.

Posebno su slabo posećeni umetnički filmovi, a mi se trudimo, da na repertoaru imamo i njih, ne samo svetske i domaće hitove. Ove godine smo želeli da otvorimo i bioskop na otvorenom, ovde u krugu muzeja, ali se počelo razmišljati o rekonstrukciji zgrade, pa smo odustali od ideje i ostavili realizaciju za kasnije – zaključila je na kraju svog obraćanja našim čitaociama Maja Kuljić, zadužena za poslove oko bioskopa u Kulturnom centru Bačka Palanka.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here