Изложба у огранку НБ „Вељко Петровић“ у Обровцу

Промовисање традиције за будућност

208

Јавне библиотеке као установе културе настоје да поред традиционалних услуга (издавања публикација, учење, дружење), буду и простор за представљање стваралаштва својих суграђана.


Ослушкујући потребе корисника, огранак Народне библиотеке „Вељко Петровић“ у Обровцу је подршка истраживању и промоцији особености свога места и његових становника, очувању лепоте његове културне, традиционалне и сваке друге различитости. Локална заједница је група људи повезана истим окружењем, културолошким навикама и интересима, а улога огранка Библиотеке као баштинске установе је да омогући културни напредак и група и појединаца у свом месту.

Пратећи потребе локалне заједнице (обележавањем значајних датума, организовањем културних манифестација, проширивањем активности у смислу подршке и сарадње са другим установама културе, школом, организацијама и појединцима и др.) наш огранак стално помера делокруг свог рада, елиминише стереотипе и креатор је нових идеја и веза са својим корисницима.

Употребом нових видова комуникације (фејсбук страница, сајт Библиотеке, информације у медијима, електронски портали…) огранак Библиотеке у
Обровцу реализује активности и ван физичког простора библиотеке.

Повезивањем са локалним удружењима и појединцима који су бележећи занимљиве приче и сећања, нарави и емоције, за нараштаје од заборава сачували дух нашег места, трудимо се да будемо сарадник у промоцији сакупљеног сећања за будућност.

На дан Светог Пантелејмона, у уторак је постављена изложба „Марија и Аполонија” коју је приредио Леонард Немет. Ово је један од пројеката у коме је огранак Библиотеке у Обровцу уступио простор и тиме омогућио да изложбу види велики број посетилаца.

Изложба обухвата један део илустрација нове књиге поменутог аутора под
називом „Колекционар паланачких успомена”. На петнаестак паноа приказане су фотографије Новосадске рације 1942. године које приказују страхоте страдања недужног становништва, али је испричана и једна дивна прича о љубави, пријатељству и пожртвованости Српкиње Марије и Немице Аполоније. Посетиоци изложбе могли су да уживају у причи аутора књиге и сазнају како је Аполонију несрећна љубав према једном момку заувек везала за наш Обровац.

Тим и многим другим причама, са љубављу и сетом успомена, Леонард Немет је још једном доказао да је заљубљеник прошлих времена, посвећени хроничар и истраживач локалне историје, културе и традиције. И у својој новој књизи није заборавио да, бележећи дух прошлих времена, забележи и оживи неке само „обровачке“ приче.

Веома смо поносни јер је изложба „Аполонија и Марија“ реализована у оквиру програмског лука „Тврђава мира“ као званични део програма Европске престонице културе Нови Сад 2022.

Добром сарадњом, ослушкивањем потреба заједнице у којој обавља своју мисију, избором културно-образовних тема, библиотеке треба да учвршћују свој положај у локалној средини и од себе стварају светионике културе, чувајући од заборава и штитећи културно наслеђе и културну баштину свог завичаја. Чини се да је добра формула успеха опстанка библиотека на културној сцени одлучно ходање ка будућности, ослањајући се на историјом и традицијом пребогату прошлост.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here