Обележавање значајних датума у огранцима библиотеке

Дешавања у Народној библиотеци "Вељко Петровић"

Извор: Народна библиотека "Вељко Петровић"

Долазак пролећа и Светски дан поезије предшколци из Обровца су обележили у огранку Библиотеке. Библиотекарка Душанка и васпитачица Гордана Вукојев приредиле су деци лепо дружење уз читање и рецитовање поезије за децу.


Песме Добрице Ерића, Десанке Максимовић и Јована Јовановића Змаја добра су основа и леп увод за сва креативна дружења у огранку. Такође, и малишани су рецитовали и певали песме о пролећу. Из дечијих енциклопедија имали су прилику да погледају фотографије и науче имена првог пролећног цвећа. У наставку радионице своју креативност и вештину малишани су исказали израдом цветних венчића од хартије у боји. Како је библиотека место за сваку врсту учења и стварања, деца су научила како се прави цвет маслачка и беле раде, чиме се могу украсити пролећни венчићи, као и нове песме о овом годишњем добу.

Светски метеоролошки дан у огранку у Товаришеву обележен је под слоганом: „Будућност времена, климе и вода из перспективе различитих генерација“.

Светски дан метеорологије обележава се сваког 23. марта. Метеорологија као струка и наука последњих година све више добија на актуелности због глобалног загревања атмосфере и климатских промена. Час „ван школске клупе“ са ученицима четвртог разреда и учитељицом Олгицом Даниловац одржан је у огранку Библиотеке.

Библиотекарка Лидија Шормаз је деци понудила литературу из које могу научити нешто више: «Метеорологија» ( Н. Тодоровић), «Клима и временске прилике» (енциклопедија) и «Кишни облак» (Ј. Зивлак). Ученици су добили занимљив задатак: да свако за себе изради «метеоролошку карту“ у коју ће наредних недељу дана уз помоћ метеоролошких симбола уносити свакодневне временске прилике. Ова радионица подстакла је младе кориснике на креативно размишљање, разумевање, праћење и одговорност, а библиотеку означила као место за стицање нових и проширивање постојећег знања.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here