Учешће библиотекара на стручном скупу

Стручни скуп под називом “Библиотекарство пред новим изазовима” одржан је 27. и 28. априла у Бијељини у организацији Друштва библиотекара Републике Српске.


У току дводневног рада представљени су бројни примери добре библиотечке теорије и праксе у оквиру три теме: Библиотеке као дигитални и креативни центри, инклузивна прилагодљивост библиотека и професионално и стручно усавршавање библиотекара.

Народну библиотеку “Вељко Петровић” из Бачке Паланке представио је коаторски рад Душанке Папић и Драгане Петрић, виших дипломираних библиотекара на тему “Библиотека отворених врата”. Презентовани рад се односио на сегмент делатности јавне библиотеке који је усмерен ка развоју личности и формирање сталних животних навика (између осталог и читања). Примерима добре праксе показани су начини приступа фондовима и услугама, као и испуњавање специфичних захтева и потреба
различитих категорија корисника.

На скупу је било присутно преко 200 библиотечких радника, међу којима и 20 излагача из Србије. Интересовање учесника за ову тему показује да су библиотеке глобално препознате као најважније установе за развој и популаризацију културе читања, значаја доступности књига и друге грађе битне за формално и неформално образовање. Како би одговориле на ове захтеве и биле спремне да испуне образовне потребе корисника, оне и саме морају бити отворене за непрекидно усвајање нових знања и вештина.

Реализацију ХХIII стручног скупа подржало је Министарство просвете и културе Републике Српске и Народна и универзитетска библиотека Републике Српске.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here