Održana prva radionica „Nega kose kroz vekove“ u Muzeju grada

Kulturni centar Bačka Palanka

167
Foto: Kulturni centar Bačka Palanka

U Muzeju grada u sredu 14. aprila u 18.00 časova održana je prva od tri radionice „Nega kose kroz vekove“ na kojoj su prisutni mogli da nauče da prave frizure i neguju kosu kako su to radile žene nekada davno.


Prva radionica bila je posvećena egipatskim uljima i frizurama u starom Egiptu, na drugoj će prijavljeni moći da nauče da neguju kosu kao Grkinje, a na trećoj kao stare Rimljanke.

Teodora Pljevačić, medijatorka, govorila je o tome kako su žene u starom Egiptu mnogo vodile računa o nezi i lepoti kose. Pošto im je trebalo mnogo vremena za sređivanje frizura, mnoge žene su nosile perike napravljene od ovčije vune, koje su ih ujedno štitile i od prejakog sunca.

U drevnom Egiptu žene su se farbale kanom, koja je prirodna boja dobijena od lišća visoke žbunaste biljke, koje se najpre suši, secka i melje, a potom pretvara u prah.

Mnoge žene i danas upotrebljavaju kanu za farbanje kose jer je sasvim prirodna, neguje i jača strukturu dlake, hrani kosu poput regeneratora, čini je mekšom i štiti od opadanja.

Primena ulja za kosu bila je jedan od najvažnijih delova egipatskog režima lepote. Koristilo se bademovo ulje, ricinusovo ulje i ulje ruzmarina za podsticanje rasta kose. Maske za kosu su takođe bile veoma popularne u Egiptu, njih su pravile uz pomoć bogate i luksuzne mešavine devičanskog maslinovog ulja i kokosovog mleka.

Sve u svemu na ovoj prvoj radionici napravljena je zanimljiva paralela između nekada i sada.

Učešće na radionici je besplatno. Broj mesta je ograničen, svi zainteresovani se mogu prijaviti na broj telefona 064/88 22 159.


Pogledaj: Puno aktivnosti u prvim mesecima ove godine

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here