Rok i dalje živi u Bačkoj Palanci

Promocija je održana krajem decembra u Galeriji Muzeja grada

1009
Foto: Kulturni centar Backa Palanka

BAČKA PALANKA: Muzička scena u Bačkoj Palanci oduvek je bila izuzetno živa i bogata kvalitetnim rok, džez i bluz bendovima, svojevrsni je zaključak sa promocije dve publikacije u izdanju Kulturnog centra Bačka Palanka.


Promocija je održana krajem decembra u Galeriji Muzeja grada, uz poštovanje svih epidemioloških mera, te događaju nije prisustvovala publika. Ipak, kako je navela direktorka KC Olja Nađ, promocija je snimljena, te će u formi video zapisa biti dostupna svim ljubiteljima muzike.

Publikacije „Bluz džez rok festival 2005–2020“ i „50 godina rok muzike u Bačkoj Palanci“ predstavio je autor, urednik muzičkog programa Kulturnog centra Marko Knežić. Gosti promocije su bili predstavnici muzičkih sastava koji su sarađivali u izradi publikacija i koji su svojim muzičkim angažovanjem obeležili rok, džez i bluz scenu u Bačkoj Palanci.

Prošle godine, usled pandemije, Bluz Džez Rok festival nije održan, ali je pripremljena publikacija kao kratka retrospektiva festivala na kome je tokom prethodnih petnaest godina nastupilo više od 70 muzičkih sastava i više od 300 izvođača, o čemu svedoče i brojne fotografije.

[rev_slider alias=“slider-3″][/rev_slider]

 

Festival je nastao 2005. godine na inicijativu Milana Ćurčića Đureta, iz godine u godinu je beležio sve veću posećenost i postao jedan od najvažnijih muzičkih događaja u bačkopalanačkoj opštini. Druga publikacija, „50 godina rok muzike u Bačkoj Palanci“, osvrće se na dešavanja i mnogobrojne bendove od 70-ih godina nadalje. Na promociji su govorili i neki od predstavnika rok sastava iz Bačke Palanke, Pivnica, Gajdobre i drugih mesta ove opštine. Samo neki od bendova koji su se našli u ovoj publikaciji su „Fjord“, „Skok 77“, „Doktor TON“, „Pandorina kutija“, kao i mlađi sastavi poput „Alijanse“ i „Santos Brothers band“.

Među gostima je bilo muzičara koji se i dalje aktivno bave muzikom, dok su se ostali okrenuli drugim profesijama. Ipak, pojedini bendovi su se ponovo okupili nakon par godina neaktivnosti i imaju redovne probe, ali i planove za nova muzička ostvarenja. Predstavnici mlađe generacije koji su bili gosti promocije su, pored trenutnih aktivnosti i planova za budućnost, govorili i o tome da su im značajni uzori bili neki od starijih, prisutnih kolega. Prisutni su iskazali nadu da će festival ove godine biti održan u većem formatu i bogatiji za nove i kvalitetne muzičke sastave.

POGLEDAJTE: Nastavnici muzičke škole „Stevan Hristić“ u Bačkoj Palanci napravili radio-dramu „Izgubljeni zvončić, traži svoju sreću“. (VIDEO)

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here