Novosadska publika otkrila Ko je ubio Dženis Džoplin!

Rediteljka predstave Sonja Petrović

217
Izvor: SNP (Vladimir Veličković)

NOVI SAD: Desetominutne stajaće ovacije Novosađana posle predstave Srpskog narodnog pozorišta Ko je ubio Dženis Džoplin, otvorile su rock nedelju Pozornice pod zvezdama na krovu TC Promenada!


Druga predstava na repertoaru letnje pozornice Srpskog narodnog pozorišta odigrana je u sredu (09.06.) pred „punom salom“ i u sasvim drugačijim uslovima za pozorište.

„Dobrodošli u Pozornicu pod zvezdama i hvala vam što istrajavate sa nama i kroz ove pandemijske uslove. Ono što ne znate jeste da je ova predstava zamišljena da se igra upravo ovako, na otvorenom, na gotovo koncertnom prostoru gde stvarno možete da se uživite u doba jedne jake žene i bezvremenske muzike. Mladi glumci i rediteljka čiju ćete predstavu večeras gledati su upravo ono kako Pozorište zamišljamo dalje da gradimo“, rečeno je na samom početku programa, a onda je sa zalaskom sunca Dženiska krenula na festivalski put.

„Sa sigurnošću mogu da tvrdim da je jaaako malo falilo da svi ljudi u publici ustanu iz svojih sedišta, popnu se na scenu i zaigraju sa bendom. Srušili smo četvrti zid i pozorišne konvencionalnosti i niko nije ostao ravnodušan na pravi rokenrol“ ističe rediteljka predstave Sonja Petrović.

Predstava Ko je ubio Dženis Džoplin tek je otvorila sjajnu nedelju. Sledi memorijalno izvođenje Rock opera – Who wants to live forever u slavu nedavno preminulom pijanisti Aleksandru Banjcu, sa brojnim gostima. Boris Režak, Bojana Stamenov, Nenad Pagonis, Branko Koprivica, samo su neki od specijalnih gostiju uz dobro poznate soliste.

„Ova Rock opera je naša priča o beskonačnosti jedne muzike, jednog vremena i jednog muzičara koji je sa nama stvarao. Za nas, a verujem i za publiku, ovo će biti posebno emotivno izvođenje. Veliki broj Aleksandrovih prijatelja videćemo upravo na sceni“, objašnjava dirigrent,Fedor Vrtačnik.

Prati je filmska nedelja, koju pokreće bioskop Cineplexx Promenada, specijalnom revijom filmova „Nedelja domaćih filmova“ tokom koje će biti prikazani neki od najvećih domaćih filmskih naslova svih vremena, uz brojne aktivacije, a finale će biti veliki koncert filmske muzike na samom krovu.

„Zvižduk u 8 je omaž dvojici neverovatnih umetnika koji su nedavno preminuli od posledica koronavirusa – Đorđu Marjanoviću koji je izvodio upravo numeru pod tim nazivom, kao i čuvenom filmskom kompozitoru Zoranu Simjanoviću koji je nedavno preminuo od posledica koronavirusa. To je muzika iz filmova uz koje smo odrastali, plakali, smejali se. Reč je o najpopularnijim kompozicijama iz srpske kinematografije i njihov veliki kvalitet je prepoznatljivost. Kao što su replike iz domaćih filmova ušle u svakodnevni govor i neiscrpno se ponavljaju, tako je i muzika postala antologijska. Muzikom koja ima umetničku vrednost a prati srpski film, želimo da se vratimo u neko sasvim drugo vreme i muziku smestimo u potpuno drugačiji ambijent. Nije ovo puki koncert, već iskustvo“, kaže direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

Filmsku nedelju pratiće odmah operska nedelja sa dva operska koncerta za sladokusce – Dolce vita i Operetske priče na zadatu temu.

Čitav program deo je redovnog, pre svega operskog, repertoara Srpskog narodnog pozorišta, jedino je lokacija nova. Kako kažu u Pozorištu, lokacija na otvorenom, omogućava veći broj publike u sasvim bezbednim uslovima, sa maskama i distancom i uz sve protokole i epidemiološke mere koje važe kako u pozorištu, tako i u tržnim centrima.

„Opere, pozorišne predstave i koncerti pobuđuju emocije, stvaraju uspomene, zbližavaju ljude, grade prijateljstva i ljubavi. Svi smo mi socijalna bića i imamo potrebu za slobodom, a upravo odlazak na koncert i predstavu je življenje te slobode sa prijateljima i bliskim osobama. Ova godina zakočila je sve i na jako grub način pokazala koliko nam kulturni događaji nedostaju i koliko je „nova normalnost“ koju određeni krugovi propagiraju, i u kojoj ne bi bili u bliskom kontaktu sa drugim ljudima, potpuno suprotna organskim potrebama naših bića“, zaključuje Stankov.

Karte za sve programe su ograničene i kupuju se na blagajni Srpskog narodnog pozorišta ili pozorišnom onlajn servisu.


Pogledaj: Muzika, film, zadovoljna publika i sjajna ŠOMO „Stevan Hristić“ (VIDEO)

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here