Promovišu Pivnice i organsku proizvodnju (VIDEO)

894

PIVNICE – U modernom svetu brzog života i brze hrane, na kojoj počiva i savremena poljoprivreda, što se postiže upotrebom hemijskih sredstava i đubrenjem veštakom, vrednost organske proizvodnje sve više dobija na značaju.

Biološka ravnoteža i ekološke vrednosti, čime se čuva zdravlje ljudi, pre četiri godine bili su motivi trojici tada dvadesetdvogodišnjaka da krenu u proizvodnju povrća po principima održive poljoprivrede. Oni su danas uspešni mladi preduzetnici, čije organsko povrće kupuju u Vojvodini i u prestonici.

Pivničani Mirko, Toni i Vladimir zasnovali su proizvodnju na 30-ak ari. Danas uzgajaju više vrsta povrća na čak 33 jutra, na otvorenom polju i u plastenicima.

O ozbiljnosti proizvodnje svedoči i sertifikat, obavezan po osnovu Zakona o organskoj proizvodnji čemu prethodi dvogodišnji prelazni period.

„Mi smo kroz period konverzije postepeno prolazili. Krenuli smo sa manjim parcelama, svaka je prošla…. ova ima sertifikat, a ona je u prvoj goini konverzije“, objašnjava Mirko Vlček.

Za četiri godine ovi mladi poljoprivrednici stekli su dragoceno iskustvo i, kako kažu, ispitali tržište.

Preko pivničkog Ekološkog društva za ruralni razvoj, čiji su osnivači, organizovali su manifestacije na kojima su predstavljali svoje proizvode, razvijajući tako mrežu kupaca.

Njihovo organsko povrće kupuju Beograđani, Novosađani i Bačkopalančani, na tamošnjim pijacama.

A ono na šta su posebno ponosni jeste razvijena internet prodaja, objašnjava Mirko, inače inženjer agronomije, zadužen za marketing ovog pivničkog gazdinstva.

Naime, putem stranice na Fejsbuku, kupci – njih oko 500 – naručuju povrće koje potom stiže na njihovu kućnu adresu.

Ovi uspešni mladi preduzetnici slažu se da je organska proizvodnja mnogo zahtevnija od konvencionalne, ali da je njena korist neprocenjiva, jer se sve zasniva na prirodi, ističe Toni, takođe diplimorani agronom.

„Ne koriste se hemijski preparati, samo oni koje sami proizvedemo – ekstrakt od belog luka, koprive. Stajnjak nam je osnovno sredstvo za đubrenje“, objašnjava Toni Pacula.

„Od napada insekata se branimo tako što sadimo cveće između povrća, koje privlači bubamare, insekte… kadifica i neven služe kao osnova „, dodaje Vladimir Sič.

I dok većina mladih koristi svaku priliku da napuste selo, ova tri momka prave planove za dalje unapređenje proizvodnje u svom rodnom mestu.

Dakle, osim što afirmišu svoje selo, Mirko, Toni i Vladimir promovišu i organsku proizvodnju, kao imperativ zdravog života, ali i šansu za solidnu zaradu i upošljavanje cele porodice, čime bi se propadanje sela moglo zaustaviti.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here