Данас играју Хрвати, па Бразилци

Наставља се нокаут фаза у Катару

Фото: Принтскрин (YouTube/FIFA)

Овог понедељка, на терене у Катару излазе још два изразита фаворита и два аутсајдера из Азије. Да ли ће се догодити прво чудо нокаут фазе Светског првенства у Катару?


Светско првенство у Катару у понедељак доноси утакмице још два изразита фаворита. У досадашња четири сусрета осмине финала није било изненађења, па су формирани очекивани парови четвртфинала, Холандија – Аргентина и Француска – Енглеска. Да ли је време да се то промени?

Јапан – Хрватска (16:00)

Азијска репрезентација, једно од највећих изненађења Светског првенства у Катару, направила је сензације победама против Немачке и Шпаније у групној фази. Сада је пред бившим нападачем Партизана Такумом Асаном и остатком тима још једна прилика за велики „скалп“, али знајући хрватски квалитет и искуство – тешко да ће у овој фази турнира Лука Модрић и екипа допустити себи да уђу у меч спуштеног гарда. Поготово након што су се провукли у нокаут фазу против Белгије.

Хрватска као да је у групној фази само на моменте показала снагу, пре свега засновану на сјајном везном реду Модрић – Матео Ковачић – Марцело Брозовић. Када се очекивало да актуелни вицешампион заблиста, у утакмици одлуке у последњем колу, остварио је повољан резултат пре свега због бламирања Ромелуа Лукакуа у шеснаестерцу и петерцу и због промашаја због којих му се цео свет смејао и чудио. Ипак, зна се какав квалитет поседују Хрвати, а уз то и искуство наступа у полуфиналу у Русији. А невероватно звучи податак да Хрвати на Светском првенству дођу до полуфинала сваки пут кад прођу групу.

Јапан ће ући у ову утакмицу ослабљен неиграњем важног штопера Коуа Итакуре, који је одиграо огромну улогу у победама против Шпаније и Немачке. Такехиро Томиасу, дефанзивац Арсенала, могао би да се врати у екипу после опоравка од повреде. Са друге стране Хрвати ће заиграти у најјачем саставу, са наведеним везним редом и са нападом Крамарић – Перишић – Ливаја.

Бразил – Јужна Кореја (20:00)

У вечерњем термину на терен ће Бразилци против Корејаца, а очекује се да Нејмар одигра први меч на Мундијалу у Катару од утакмице првог кола против Србије. Он се опорављао док је „Селесао“ уз изненађујућу драму против Камеруна ипак освојио прво место, па би требало да заузме место у стартној постави, као и Ришарлисон, Алисон, Каземиро, Тијаго Силва… Са друге стране, Габријел Жезус је по свему судећи тешко повређен и према последњим информацијама неће наступити до краја турнира.

Као ни у претходних шест сусрета осмине финала, није потребно наглашавати ко ће бити апсолутни фаворит и чији тријумф би била сензација. Ипак, екипа селектора Паула Бента је направила велики резултат самим пласманом у нокаут фазу испред фаворизованог Уругваја. Корејци су освојили одлучујуће бодове победом против Португала у последњем колу (2:1), а претходно и ремијем управо против Уругвајаца, чиме су се пласирали у нокаут фазу трећи пут у историји, а први пут од Светског првенства у Јужној Африци 2010. Да ли је било доста чуда од Кореје? Ипак се за то пре свега пита Бразил.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here