Француска боља од Марока – у недељу дуел са Аргентином

Мароко је прва афричка репрезентација у полуфиналу у историји светских првенстава, а у суботу од 16 часова играће утакмицу за треће место против Хрватске

128
Фото: Принтскрин (YouTube/FIFA)

Фудбалска репрезентација Француске пласирала се вечерас други пут узастопно у финале Светског првенства, пошто је у полуфиналу победила Мароко са 2:0.


На стадиону Ал Бајт актуелни светски шампион повео је у петом минуту голом Теа Ернандеса, а победу је обезбедио Рандал Коло Муани поготком у 79. минуту.
Француска ће у финалу у недељу од 16 часова на стадиону Лусаил играти против Аргентине, која је у уторак увече победила Хрватску са 3:0.

Француска је повела после прве шансе на утакмици. Антоан Гризман је прошао по десној страни и центрирао до Килијана Мбапеа, његов шут блокирала је одбрана Марока, лопта се одбила до Ернандеса који је из волеја послао у мрежу, између два противничка дефанзивца на гол-линији.

Мароко је пет минута касније имао шансу када је Азедин Унаи шутирао са ивице шеснаестерца, а голман Уго Лорис добро одбранио. У 16. минуту шансу је имао и Хаким Зијеш, али је шутирао поред гола.

Само минут касније на другој страни после дуге лопте и брзог напада Оливије Жиру је прошао Романа Саиса и после снажног шута погодио стативу. Саис је после тога замењен због повреде, а у игру је ушао Селим Амала.

Актуелни шампион имао је више лопту, али није било већих прилика све до 36. минута. Орелијен Чуамени је добро прошао и додао до Мбапеа који је шутирао, а лопту је пред голом избацио Џавад Ел Јамик. У наставку акције лопта је дошла до Жируа који је шутирао поред гола.

У 40. минуту после корнера Гризмана, Рафаел Варан шутирао је поред стативе, а четири минута касније Мароко је пропустио добру шансу за изједначење. Зијеш је извео корнер, лопту је главом избио Жиру, она се одбила до Ел Јамика који је покушао маказицама, али је голман Лорис добро интервенисао и уз помоћ стативе сачувао мрежу.

До краја полувремена марокански фудбалери су нападали али нису успели да изједначе.

Француска је извела брз напад у 47. минуту, прошао је Мбапе по левој страни и центрирао, али није пронашао ниједног саиграча. Мбапе је и четири минута касније поново покушао исто, прошао је по левој страни, али га је у последњем тренутку зауставио Софијан Амрабат.

Мароко је после тога појачао нападе, у 53. минуту две прилике имао је Јусеф Ен Незири, али су га зауставили Варан и Ибрахима Кунате. Недуго затим добро је интервенисао и Гризман када је успео да заустави Хакимија, а у 63. минуту и лопту Буфала.

Марокански фудбалери играли су борбено, а на тренутке и грубо, углавном на Мбапеу који је често био на земљи. Француски тим је успео да смири игру и преузме иницијативу, а шансу за други гол пропустио је у 71. минуту када је Маркус Тирам главом послао лопту поред гола на центаршут Гризмана.

Француска је удвостручила предност у 79. минуту голом Муанија, који је само неколико тренутака раније ушао у игру уместо Усмана Дембелеа. Тирам је додао до Мбапеа, он се ослободио противника и шутирао, лопту је закачио и успорио један марокански играч, до ње је дошао Муани коме није било тешко да са неколико метара постигне свој први гол за репрезентацију.

Мароко је до краја утакмице покушавао да постигне погодак, у четвртом минуту надокнаде имао је добру прилику али је Кунде пред самим голом зауставио шут Абдеразака Хамалаха. До краја није било прилика, па се Француска други пут узастопно пласирала у финале Мундијала, а Мароко ће играти утакмицу за треће место.

Мароко је прва афричка репрезентација у полуфиналу у историји светских првенстава, а у суботу од 16 часова играће утакмицу за треће место против Хрватске.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here