Хрватска и Мароко поново укрштају копља

Четврти случај да се два тима два пута састају на светским првенствима

Фото: АП

Фудбалске репрезентације Хрватске и Марока бориће се у суботу за треће место на Светском првенству у Катару и биће то тек четврти случај у историји да се два тима два пута сусрећу на Мундијалу.


Хрватска и Мароко су отворили такмичење у групи Ф одигравши на стадиону Ал Бајт без погодака.

Хрватска је имала посед лопте 65 одсто, али само пет удараца према голу, од којих тек два у оквир. Без правих решења у нападу и уз неколико добрих интервенција Доминика Ливаковића, меч је завршен без голова.

Дуел између Лавова са Атласа и Ватрених заказан је за суботу у 16.00.

Две репрезентације су се први пут састале два пута 1954. године на Светском првенству у Швајцарској, а то су биле Мађарска и Западна Немачка. Мађарска Лака коњица је у групи убедљиво славила са 8:3, али је у финалу познатом као „Чудо у Берну“ Немачка победила са 3:2.

Мађарска је тада била страх и трепет. За илустрацију њихове снаге довољан је податак како су Ференц Пушкаш, Шандор Кочиш, Золтан Цибор и другови пре Светског првенства победили Енглеску на Вемблију са 6:3, а потом и са 7:1.

Та селекција је до финала имала низ од 32 утакмице без пораза, а у финалу је након свега осам минута повела 2:0 головима Пушкаша и Цибора.

Међутим, Немци су убрзо смањили поготком Максимилијана Морлока, а потом и изједначили преко Хелмута Рана, да би шест минута пре краја исти играч погодио за велико славље.

Тако је једна велика генерација поразом отишла у историју. СССР је две године касније окупирао Мађарску, а Пушкаш и остали асови су пребегли у иностранство и никада више нису заиграли заједно.

Осам година касније на Светском првенству у Чилеу два пута су играли Бразил и Чехословачка. У групи је меч завршен 0:0 и обе екипе су испред Мексика и Шпаније прошле даље и потом догурале до финала.

У финалу је Јозеф Масопуст довео ЧССР у вођство у 15. минуту, али је Бразил два минуте касније након грешке до тада сјајног голмана Вилиама Шројфа, изједначио преко Амарилда. У наставку сусрета, победу Бразилу донели су Зито (69) и Вава (78).

„Двоструки окршај“ репрезентација на једном Светском првенству последњи пут је виђен пре четири године у Русији када су два пута снаге одмерили Белгија и Енглеска и оба пута су успешнији били Белгијанци.

Белгија је у групи победила Енглеску са 1:0 голом Аднана Јанузаја у 51. минуту. Нови дуел био је у борби за бронзу, а Белгија је славила са 2:0. Голове су постигли Тома Меније (4) и Еден Азар (82).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here