Стојковић: Два циља смо остварили, а трећи нисмо

Да ли сматрате да Пикси треба да остане на месту селектора?

Dragan Stojković Piksi (Foto: Reuters)

Селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић изјавио је данас да је наш национални тим направио велики успех самим пласманом на Светско првенство у Катару.


Стојковић се данас у Спортском центру ФСС у Старој Пазови обратио јавности по повратку са Мундијала у Катару.

„То нисам био ја. Постоје објективни разлози због тога. Ти разлози крећу да мене брину. Негде почетком новембра, знајући ситуацију и здравствени билтен наших кључних играча. Нећу правити разлику међу играчима, али здравствено стање међу најјачим карикама је било лоше. Није требало ни да играју, али није било нормално да их не водимо на Мундијал. Они су то заслужили. Усрећили су овај народ головима и асистенцијама у квалификацијама. Из тог разлога нисам био тај, нисам могао да будем. Знао сам да ће бити тешко доћи до другог места у групи“, рекао је Стојковић на конференцији за новинаре.

Селектор Србије је истакао да су сви играчи дали максимум на Мундијалу у Катару.

„Играчи су дали максимум, то говоре и неки параметри. Види се жеља, пожртвованост, све што би екипа требало да има. У неким тренуцима нисмо смели да поклањамо победу, што се тиче Камеруна. Ми смо сами криви због тога. То су ствари за анализу. Да смо били здравствено на месту, слика би била другачија. Постигли смо шест голова, то је феноменално у овом стању. Замислите да смо били здрави и спремни?“, навео је Стојковић.

Он је истакао да је желео да сачува позитивну енергију у репрезентацији.

„Изјаве да смо спремни, то се говори јер странци читају. Када бисмо рекли да идемо повређени, то би негде било да је алиби. Зато смо хтели да сачувамо позитивну енергију. Надали смо се да ће фитнес стање негде да се превазиђе и да ће до почетка СП, да ће ствари доћи на своје. Али то је било немогуће. Са друге стране, знали смо, да је у тешкој групи Бразил фаворит. Они представљају другу димензију. Знали смо да ће између три остале екипе да се тражи друго место. Постоје наше грешке, ја сам неко ко реално гледа слику. Нити летим када смо сјајни на терену, нити када нисмо. Против Камеруна, поред свих проблема, имали смо победу у џепу. Вратили смо се из минуса. Да од 0:1 ментално будемо јако и преокрећемо у корист. Зашто нисмо искористили? То остаје на нама. За анализу“, додао је селектор Србије.

Стојковић је одговорио и на питање да ли је размишљао да поведе неке друге играче на СП у Катар.

„Било је размишљања на ту тему, нико овде није резервисао место у тиму. По неким прогнозама, да ће бити све у реду, да ће се све учинити да будемо спремни, одлучили смо се за овај састав. Листа од 26 фудбалера се није правила у канцеларијама, није се гледао интерес некога. Листа је направљена тррезвено, хладне главе. Играчи који су изнели терет квалификација. Нико није имао примедбу, што се први пут дешава у историји нашег фудбала. Увек је било спољних фактора који утичу на листу. Ја сам неко ко има свој став и њега тешко мења. Немам грижу савести да сам се о некога огрешио, нити да сам убацио некога на нечију жељу. Велики успех смо направили, успех за који ћемо бити свесни за 10-15 година, да се нађемо на Светском првенству. Касније што се дешавало у Лиги нација“, рекао је Стојковић.

Фудбалска репрезентација Србије допутовала је синоћ у Београд, пошто је елиминисана на Мундијалу у Катару. Наша селекција је освојила последње место у групи Г са само једним бодом.

Србија је одиграла 3:3 са Камеруном, а изгубила је од Бразила (0:2) и Швајцарске (2:3).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here