Жреб за Еуро 2024: Веома повољна група за “Орлове“

Познато с ким ће Србија играти у квалификацијама за Европско првенство

Фото: sportal.blic.rs

Фудбалска селекција Србије имала је приличну срећу на жребу квалификација за ЕУРО 2024. године јер се налази у групи „Г“ са Мађарском, Црном Гором, Бугарском и Литванијом. Нема дилеме да су „орлови“ имали сјајан жреб и имају велику шансу да се пласирају у Немачку.


Италијани Ђанлука Замброта и Деметрио Албертини, бивши истакнути асови, донели су трофеј победника ЕУРО. Њима су се на бини продружили Немци Јирген Клинсман, који је са „панцерима“ освојио ЕУРО 1996. и Карл Хајнц-Ридле, светски вицешамион са својом земљом на СП 2002. Сви они су асистирали Ђорђу Маркетију приликом жреба.

Шампионат Европе игра се у 10 градова Немачке, а финале се игра 14. јула 2024. на Олимпијском стадиону Берлину. Жреб је због политичке и територијалне рестрикције био полудиригован.

Одличан жреб за Србију јер је у:

Група А: Шпанија, Шкотска, Норвешка, Грузија, Кипар

Група Б: Холандија, Француска, Р. Ирска, Грчка, Гибралтар

Група Ц: Италија, Енглеска, Украјина, С. Македонија, Малта

Група Д: Хрватска, Велс, Јерменија, Турска, Летонија

Група Е: Пољска, Чешка, Албанија, Ф. Острва, Молдавија

Група Ф: Белгија, Аустрија, Шведска, Азербејџан, Естонија

Група Г: Мађарска, Србија, Црна Гора, Бугарска, Литванија

Група Х: Данска, Финска, Словенија, Казахстан, С. Ирска, Сан Марино

Група И: Швајцарска, Израел, Румунија, НН, Белорусија, Андора

Група Ј: Португалија, БиХ, Исланд, Луксембург, Словачка, Лихтенштајн

Пред жреб, Драган Стојковић Пикси је говорио за ТВ арена спорт:

„Нема ароганције, једини пут је којим морамо ићи је да поштујемо себе. Нас чини добрим и снажним је фокус на нас саме. Поседујемо квалитет и морамо да верујемо у себе. Уз поштовање свим ривалима. Лепо је бити селектор овде, немам посебних жеља на жребу јер сви заслужују респект. Ко год буде ривал наше амбиције се неће променити. Ми морамо да респектујемо себе пре свега. Чујем разне коментаре да нас не желе за ривала. Или добро „лажу“ или су искрени. Урадили смо до сада доста добрих ствари за наш фудбал и желимо да наставимо. Наш циљ да будемо на ЕУРО у Немачкој“, рекао је Стојковић пре жреба.

Немачка се као домаћин ЕУРО које се одржава од 14. јуна до 14. јула 2024. године аутоматски квалификовала и неће бити у жребу, као ни Русија која је суспендована због рата у Украјини. По две првопласиране екипе из свих десет група избориће пласман на ЕП, а последња три тима биће позната после бараж мечева у марту 2024. године (од 21. до 26.).

Србија је првим местом у Четвртој групи Дивизије „Б“ обезбедила учешће у том баражу, па ће „орлови“ имати поправни само у случају да преко квалификација не изборе директан пласман у Немачку.

Утакмице квалификација за ЕП 2024. биће одигране од марта до новембра 2023. године, а из политичких разлога, као и територијалних постоје одређена ограничења када је жреб у питању.

Према пропозицијама пласман у групама одређује се према броју освојених бодова, у случају да две екипе имају ити број бодова одлучују: гол разлика, затим већи број постигнутих голова, број постигнутих голова у гостима, већи број победа, већи број победа у гостима, фер-плеј и на карају ако је све идентично позиција на УЕФА ранкингу Лиге Нација.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here