Драгосављевић у двоседу са Холпертом осми

На Светском сениорском првенству у кајаку у Дуизбургу

Извор: Недељне новине

Од 23. до 27. августа, у немачком Дуизбургу одржано је Светско сениорско првенство у кајаку и кануу на мирним водама где је у конкуренцији било око 1.000 кајакаша и кануиста из седамдесет земаља света.


Србија није освојила ни једну медаљу, али су олимпијске норме испунили мушки и женски четверац на пола километра. Даме су у чамцу Анастазија Бајук – Марија Достанић – Милица Новаковић –Дуња Станојев у А финалу трке на 500 метара довеслале до осмог места са временом од 1.32,738 минута, а то је било довољно само за шесто место.

Ипак, наша посада је изборила визу за Олимпијске игре у Паризу наредне године и то је у овом тренутку најважније.

– Иза нас је три месеца рада у лепој атмосфери. Успели смо да девојке убедимо да вреде. Веровали смо у резултат и знали шта можемо. Девојке су из трке у трку биле све боље. Ако наставимо овако да радимо уз подршку Олимпијског комитета и Кајакашког савеза Србије можемо и до медаље у Паризу, сматра селектор репрезентације Србије Мирослав Родић.

С друге стране, мушки четверац на истој деоници је завршио на осмом месту у А финалу и такође изборио олимпијску визу за Париз. Наши момци Анђело Џомбета – Марко Новаковић – Стефан Врдољак – Владимир Торубаров су остварили време 1.20,540 минута. Двосед Србије на 500 метара Ервин Холперт – Марко Драгосављевић је А финале окончао на осмој позицији, без испуњења олимпијске норме.

Међутим, постоји реална шанса да наши кајакаши испуне још једну олимпијску квоту, јер је ICF у обавези да у наредне две недеље изврши коначну расподрелу олимпијских квота.

– Нема шта да замерим момцима после густе трке. Не знам да ли сам икада гледао да на 500 метара свих осам чамаца уђе у циљ у размаку од једне секунде. Били смо осми, али делиле су нас стотинке секунде од сигурне олимпијске норме. Наши момци су извеслали перфектну трку, онако како смо се договорили. Остаје нам да сачекамо коначну расподелу олимпијских квота које се померају због такмичара који су испунили норме у четверцима и једноседима. Мораћемо да будемо стрпљиви, али чврсто верујемо да ћемо испунити олимпијску квоту, рекао је тренер Симо Болтић, члан стручног штаба репрезентације Србије. У никад узбудљивијем и неизвеснијем финалу је наш двосед делило 77 стотинки од шестог места које је директно водило на Олимпијске игре у Париз. Сада остаје нашем двоседу да чека расподелу квота.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here