Сада и званично: Никола Јокић МВП и други пут узастопце

Раме уз раме са Мелоуном, Данканом, Џејмсом, Каријем...

125
Фото: EPA-EFE (Steve Dipaola)

У понедељак (09.05.), из ведра неба је добро обавештени НБА инсајдер Адријан Војнаровски објавио: „Центар Денвер Нагетса Никола Јокић је изгласан за најкориснијег играча НБА лиге другу сезону заредом“. Коначно је стигла и потврда – Џокер је МВП!


После минуле такмичарске године у којој је одушевио кошаркашки свет, Никола је ове померио границе и исписао странице историје у најјачој лиги света. У регуларном делу сезоне у просеку бележио је 27,1 поен по утакмици, уз 13,8 скокова и 7,9 асистенција – незапамћен учинак. Имао је и највећи просечан ПЕР рејтинг (статистички параметар који обједињује већину других и даје најбољу слику о пре свега офанзивном доприносу играча) свих времена – 32,85.

Због бројних повреда у Денверу није могао даље од прве рунде плеј-офа, али урадио је све у својој моћи, па и више, да уопште Нагетсе доведе до доигравања. Николин индивидуални учинак у тиму који је читаве сезоне зависио само од њега био је довољан да српски ас одбије конкуренцију у Филаделфијином Џоелу Ембиду и Милвокијевом Јанису Адетокунбу.

Честитам Николи. Заслужио је награду. Имао је невероватну сезону. Нема исправног или погрешног одабира када је у питању МВП признање. Било је много кандидата. Могао је МВП да буде Адетокумбо или Девин Букер који игра у тиму са најбољим учинком. Освајањем престижног признања ушао је у пробрано друштво„, руку је српском асу невољно пружио и Камерунац.

Сезону је завршио са 66 дабл-даблова, што је 13 више од следећег најбољег учинка играча у лиги, а његових 19 трип-даблова је за шест више од другог на листи. Од 74 утакмице Денвера у сезони, Јокић је на 39 био најуспешнији по поенима, скоковима и асистенцијама. Први је играч у историји НБА који је у једној сезони успео да пробије цифре од 2.000 поена, 1.000 скокова и 500 асистенција. Никола је и први играч у последњих 50 НБА сезона који био у ТОП 10 играча по просеку поена, скокова, асистенција и процентом шута.

Постао је Сомборац тек 14. играч са више МВП признања у рукама, 13. који је успео да га одбрани.

Вишеструки добитници МВП признања:

6 – Карим Абдул Џабар (Милвоки Бакс, ЛА Лејкерс)

5 – Бил Расел (Бостон Селтикс), Мајкл Џордан (Чикаго Булс)

4 – Вилт Чемберлен (Филаделфија Вориорс, Филаделфија Севентисиксерс), Леброн Џејмс (Кливленд Кавалирс, Мајами Хит)

3 – Мозес Мелоун (Хјустон Рокитс, Филаделфија Севентисиксерс), Лари Бирд (Бостон Селтикс), Ирвин Меџик Џонсон (ЛА Лејкерс)

2 – Боб Петит (Сент Луис Хокс), Карл Мелоун (Јута Џез), Тим Данкан (Сан Антонио Спарс), Стив Неш (Феникс Санс), Стеф Кари (Голден Стејт Вориорс), Јанис Адетокунбо (Милвоки Бакс)

Напомена: Боб Петит једини није узастопно проглашаван најкориснијим

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here