AО – Историјски неуспех главних носилаца

Нико не може да оспори да је Новак Ђоковић главни фаворит за титулу, али као носилац он заузима тек пето место

245
Фото: Принтскрин/Инстаграм/rafaelnadal

Никада се у историји професионалног тениса, дакле од почетка Опен ере, није догодило на грен слемовима да нико од прва два носиоца, у обе конкуренције, не стигне до четвртфинала. Иначе, Опен ера је у Паризу, Лондону и Њујорку почела 1968, а у Мелбурну годину дана касније.


Пре тог времена професионалцима није било дозвољено такмичење на грен слемовима.

А баш тај историјски неуспех највећих фаворита – наравно на папиру – комплетиран је јутрос у Мелбурну елиминацијом Иге Швјонтек. На папиру, јер нико не може да оспори да је Новак Ђоковић главни фаворит за титулу, али као носилац он заузима тек пето место. А знамо и зашто.

Мушка конкуренција Аустралијског опена је остала без прва два рекета по рејтингу још у другом колу. Рафаел Надал је поклекао пред повредом и неприпремљеношћу, док Каспер Руд није био дорастао задатку.

Наравно, осим што Ђоковић због много неодиграних турнира у прошлој сезони није рангиран тамо где му је по квалитету место – на првој позицији АТП листе – у Мелбурну нема ни званичног броја 1, Карлоса Алкараса. Зато је Руд и био међу првом двојицом званичних фаворита, мада је реално да му у конкуренцији једног Србина и двојице Шпанаца ту по квалитету није место.

Али Норвежанин је најбоље искористио Нолетово неиграње због вакцине у прошлој години и пробио се у врх.

У другом колу је поклекла и Онс Жабер, други рекет женског тениса. Иако се жалила на повреду колена, истакла је да то није главни разлог за елиминацију.

Али ако пораз Тунижанке није потресао бели спорт, утисак после паковања кофера Пољакиње потпуно је другачији. Од марта и повлачења Ешли Барти, Ига Швјонтек је апсолутно доминантна на ВТА туру, са титулама на Ролан Гаросу и Ју-Ес опену, као и најдужом серијом победа у овом веку.

Варшављанка је толико одскочила од конкуренције у прошлој години да је то већ за анале. Не само да је освојила много више титула, него има и више од дупло поена од другопласиране Жабер.

Али баш тој супериорности је платила цех. Није могла да издржи огроман притисак да је увек апсолутни фаворит. Ово јој је треће такмичење заредом без пласмана у финале. На завршном Мастерсу у Форт Ворту је поражена од Арине Сабаљенке, на Јунајтед купу од Џесике Пегуле и сада нова елиминација.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here