Дамир Микец вицешампион света у гађању ваздушним пиштољем

Нашем асу одличје у Бакуу је трећа појединачна медаља на светским првенствима

Фото: Streljački savez Srbije/Facebook

Репрезентативац Србије Дамир Микец нови је вицешампион света у гађању ваздушним пиштољем у првој дисциплини Светског првенства у Бакуу. Микец је актуелни европски првак, освајач сребра на претходним Олимпијским играма, а сада, први пут, и светски вицешампион.


Нашем асу одличје у Бакуу је трећа појединачна медаља на светским првенствима, али претходне две је освојио у неолимпијској дисциплини – МК пиштољ слободног избора (злато и сребро).

Уз Микеца, Србију су представљали Димитрије Гргић и Душко Петров, који су се нашли на 61. односно 65. месту. Србија је екипно освојила 10. позицију.

Микец је до финала дошао са четвртог места у квалификацијама. Одлично је стартовао у борби за медаље и после првих пет хитаца финала налазио са на другом месту. Међутим, изгубио је добар ритам, па је пао на пето, затим и на шесто место

После 14. хица (од укупно 22) финале је завршио седмопласирани, а наредна два су одредила ко ће као шестопласирани напустити ватрену линију. Тада је Микец поново почео да ниже „десетке“ и сјајне поготке и не само да је избегао испадање, већ се експресно вратио у борбу за медаље.

Скочио је на треће, а убрзо и на друго место, које је сачувао до краја. Злато је остало недостижно, јер првопласирани Кинез Бовен Жанг током целог финала био одличан, и заслужено тријумфовао.

“Медаља у појединачном такмичењу на Светском првенству је једино одличје у гађању из ваздушног пиштоља које ми је недостајало у каријери. Пресрећан сам што сам испунио циљ, освојио медаљу коју сам много желео. Сем тога, то сам постигао на стрелишту које много волим и на коме сам остварио много успеха од 2015. године, када сам овде у Бакуу постао шампион Европских игара и ваздушним и малокалибарским пиштољем“, рекао је Микец после финала.

Бронза медаља је припала Бугарину Кирилу Кирову, који је изборио и олимпијску квоту, заједно са Жангом, Швајцарцем Дином Соларијем (шесто место) и Немцем Робином Валтером (осмо место).

Микец је до олимпијске визе дошао почетком године, освајањем титуле првака Европе.

Вучић честитао Микецу на освојеном сребру

Председник Србије Александар Вучић честитао је стрелцу Дамиру Микецу на освојеном сребру на Светском првенству у Бакуу.

„Срдачне честитке нашем Дамиру Микецу на освојеном сребру на Светском првенству у Бакуу! Поносни смо на овај Ваш велики успех, који показује да Србија има достојне шампионе за највиша одличја у светском спорту. Хвала, Дамире“, написао је Вучић на Твитеру.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here