Педесет година од баража за улазак у Војвођанску лигу

Радован Радонић познатији под надимком Мегре пристио се шаховских дешавања у Бачкој Паланци

156

Шах клуб „Бачка Паланка“ има веома дугу традицију. Основан је далеког 30. августа 1931. године. На оснивачкој скупштини било је чак 62 потписника што говори о великом интересовању за древну игру у тадашњем мултинационалном месту.


Клуб је био активан све до почетка Другог светског рата. По завршетку ратних дејстава клуб наставља са радом са још већим интересовањем шаховских заљубљеника и наравно са такмичењима. Један од највећих такмичарских догађаја у то време збио се 20. фебрура 1972. године када су у баражу за улазак у „Војвођанску шаховску лигу” снаге одмерили домаћини и гости из Руме.

Био је то прворазредни медијски догађај за који су се, по речима најмлађег учесника Радована Радонића Мегреа, чак и наплаћивале карте. По казивању Мегреа састав Паланчана чинили су сениори Иван Буљовчић, Душан Бућан, Душан Ђаков, Никола Павичић, Милош Шебез и Боро Пилиповић док је Нада Варга играла женску таблу, а Радован Радонић Мегре омладинску. Гости су победили са 5:3, а судија је био Красоје Нотарош.

– Сећам се да је у то време клуб имао око 370 чланова и да је сала у Дому омладине била пуна гледалаца. Пошто сам две године био без пораза, трудио сам се да дам свој пун допринос и успео сам да добијем своју партију. Клуб је био добро организован и ишли смо на сва могућа такмичења. Председник је био Душко Ковачевић, а домар Јово Нонковић. Похађао сам школу шаха коју је водио интернационални мајстор Буљовчић и био сам уз Драговића из Бечеја најперспективнији омладинац у том рангу такмичења – завршио је своја присећања Радован Радонић познатији под надимком Мегре.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here