Дизајн кућног осветљења и уређење дома на савремен начин

317

Добар дизајн кућног осветљења је неопходан свакој кући, јер осветљава простор док скреће пажњу на импресивне елементе декорације. Постоје различите врсте осветљења и предложићемо вам неке идеје за дизајн кућног осветљења.


Може се са сигурношћу рећи да на интернету не недостаје инспирације за дизајн ентеријера. Уколико желите да дођете до квалитетне идеје како опремити свој стан или кућу, многе информације на интернету могу вам бити неодољиве, па често не знате одакле заправо кренути.

Промишљено одабран дизајн осветљења може побољшати ауру и лепоту вашег дома. Светла додају димензију вашем простору и помажу да се фокусирате на одређене области и карактеристике декорације.

Елегантна светла могу постати додатни декоративни елемент у вашем дому. Данас је доступан широк спектар опција за дизајн кућног осветљења. Пре него што одаберете опцију за свој дом, уверите се колико је заиста значајан дизајн и како започети дизајнирање вашег дома са светлима за осветљење.

Дизајн кућног осветљења – врсте осветљења
Постоје различите врсте осветљења у зависности од тога како осветљавају ваш простор.

Амбијентално осветљење
Ова врста кућног осветљења има за циљ да једнолико осветли просторију. Амбијентална светлост се одбија од зидова како би се додатно осветлила просторија. Дизајн укључује и плафонске и уградне уређаје. Неки примери амбијенталног осветљења су плафонска тела као што су лустери, подне и стоне лампе.

Акцентно осветљење
Акцентна светла помажу у осветљењу одређених области или елемената декорације у кући или стварају жељени ефекат осветљења. На пример, можете користити акцентна светла да истакнете прелепу статуу или биљку у вашој дневној соби. Ова светла такође дају осећај пространости.

Осветљење задатка
Радна расветна тела су корисна у осветљавању простора за специфичне задатке као што су читање, обедовање, кување итд. Јарка радна светла су доњих светиљки, привесних или стоних лампи и помажу при ефикасном осветљавању малих површина.

Декоративно осветљење
Ова светла су дизајнирана да више личе на декоративне елементе са циљем да додају визуелну привлачност, са мање фокуса на обезбеђивање осветљења. Вилинске или чајне лампе су декоративна светла која се користе за покривање домова током фестивала.

 

Вероватно вас занима који тип осветљења се препоручује за ваш дом или кућу. Овде ћемо разговарати о неколико типова дизајна кућног осветљења:

 

Лустери
Лустери су плафонска расвета са разгранатим дизајном, немењена за држање свећа – коришћених пре векоба или сијалица. Данас су лустери еволуирани у елегантне и модерне светиљке, додајући величанственост савременим кућама.

 

Зидне светиљке
Широко примећене у индустријским домовима, зидне светиљке су расветна тела причвршћена на зидове дрвеним или металним носачима за државње лампи или свећа. Они су разноврсни, јер пружају амбијентално осветљење, док служе као одличан задатак или акцентна светла. Можете их поставити у симетрији са обе стране огледала за задивљујући ефекат.

Уградно осветљење
Ово су светиљке постављене унутар плафона, које скривају електричне прикључке са само декоративнимделом видљивим споља. Могу се користити на различите начине да обезбеде амбијентално, задато или акцентно осветљење.

 

Cove light – Осветљење увале
Осветљење увале је техника индиректног осветљења. Светиљке се постављају у избочину, удубљење или полицу на висини. Светлост се одбија према плафону или горњем зиду, осветљавајући просторију на индиректан начин.

Torchiere
Торцхиере су још један тип индиректног осветљења, где се сијалица или извор светлости поставља у рефлектујућу посуду на начин да је светлост усмерена нагоре да осветли простор.

Осветљење стазе
Светиљке су окачене на плафон на линеарној структури са неколико светлосних глава. Као што назив говори, дизајн је такав да се може поставити дуж стазе и да се правац глава може подесити на одговарајући начин.

Висећа светла
Висећа светла су светла окачена на плафон за усмеравање светлости надоле. Обично се окаче ниско, преко ноћних ормарића или кухињских острва.

Идеје за осветљење за ваш дом: Најновији трендови
Од блиставих плафонских светиљки до суптилних лампи за дом, трендови дизајна осветљења су еволуирали током година. Људи су прешли на енергетски ефикасна ЛЕД светла, што је тренд у већини домова у Србији. Данас ћете на тржиштима пронаћи светла различитих стилова укључујући дизајн који опонаша природно светло. Проверите ове модерне идеје за осветљење за сваку собу у вашем дому.

Дизајн осветљења дневне собе
Дневна соба је место где се породица бави активностима попут читања, играња или гледања телевизије. Дакле, слојевито светло, које укључује комбиновање различитих стилова осветљења. савршено је за простране дневне собе за стварање најбољег осветљења. Такође можете потражити идеје за индиректно осветљење за амбијентално осветљење, тако што ћете укљути светла у ували са светлима задатка. Даље, можете поставити акцентна светла на местима где желите да нагласите уметничко дело на зидовима или другим архитектонским елементима у просторији.

Трендови и идеје у дизајну кућног осветљења: Потпуни водич

 

Дизајн осветљења спаваће собе
Ако желите да своју спаваћу собу претворите у савршено место за опуштање, побрините се да у њој имате удобно осветљење. Опције осветљења за задатак могу бити одличан избор за ваш ноћни сточић или ормар. Стоне лампе су биле традиционални стил осветљења за спаваће собе. Данас су луксузни дизајни узглавља доступни са лампама уграђених у њих. Такође можете узети у обзир привесне светиљке или зидне светиљке дизајниране са подесивим рукама за читање или идите на уградна расветна тела на плафону да осветлите простор око ормара.

Осветљење трпезарије
Трпезарија је срце вашег дома и захтева осветљење које ствара пријатан амбијент. У основи, трпезаријски сто је централна тачка у соби. Серија од три или четири висец́а светла или величанствени лустер ц́е додати елеганцију овом простору. Можете инсталирати димер да контролишете осветљеност. Ако не волите гломазне лустере, персонализујте простор помоц́у папирних привесака или светла од тканине које су доступне у различитим бојама и дизајном. Штавише, уградна светла добро функционишу за трпезаријски простор како би обезбедила амбијентално осветљење или осветљење које се фокусира на трпезаријски сто.

Осветљење зида
Елеганција традиционалне расвете је без премца. Међутим, ако желите да свом зиду дате модеран изглед, идите на рефлекторе или привеске. Уградна светла такође су одлична за вертикално истицање. Акцентна светла са позадинским осветљењем су данас у тренду, дизајн где је извор светлости смештен иза прозирних панела дајући елегантан изглед вашем простору.

Светла за кухињу
Кухињски простор захтева праву комбинацију амбијенталног и радног осветљења. Како већину времена проводите у кухињи радећи близу радне површине, расвета испод ормарића је погодна опција како да додатно осветлите простор. Овај идејни дизајн кућног осветљења обезбеђује додатно светло за кухињске пултове, јер су светла уграђена испод ормарића. Можете да инсталирате лампу на плафону или уградну расвету да бисте повећали природно светло током дана.

 

Дизајн осветљења кућног купатила
Централно светло и једно изнад огледала се обично инсталирају у дужини купања у индијским куцћама. Међутим, можете побољшати амбијент свог модерног купатила тако што ц́ете тражити осветљење ормарицћа и елегантне зидне свећњаке са обе стране огледала умиваоника. Ово је паметна идеја за осветљење за превазилажење недостатака дизајна где осветљење одозго може бацити сенке на ваше лице.

Спољно осветљење
Учините да спољашњи простори вашег дома, попут балкона или баште, изгледају светлије тако што ћете поставити праву опцију осветљења. Подне лампе су погодне за простране балконе и долазе у много стилова и дизајна. Ако тражите јефтине идеје за спољашњу расвету, одлучите се за енергетски ефикасне више фењере. Лампице или бајковита светла огрнута око балконске ограде помажу у стварању дивне атмосфере, посебно током празничне сезоне.

Трикови са осветљењем за ставaрање правог амбијента
Док користите слојевито осветљење у просторији, неопходно је разумети утицај интезитета осветљења сијалице. Направите прави избор да бисте постигли жељени ниво осветљености. Светле боје утичу на укупан изглед и амбијент собе. Док бела и плава светла подстичу будност, топлије боје подстичу опуштање. То је кључна тачка приликом дизајнирања светла за ваш дом. Када купујете светиљке за свој дом, изаберите дизајн који се уклапа у ваш укупни кућни декор. Не морате се ограничавати на дизајнирање простора са вештачким светлима за ваш дом. Можете искористити природно светло кроз велике прозоре или кровне прозоре и интегрисати их са другим опцијама осветљења за добро осветљену кућу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here